Прокуратурата на Босна и Херцеговина планира забрана на политическата дейност

...
Прокуратурата на Босна и Херцеговина планира забрана на политическата дейност
Коментари Харесай

Босна и Херцеговина планира да вкара Додик в затвора за пет години и да му забрани да е политик

Прокуратурата на Босна и Херцеговина възнамерява възбрана на политическата активност на президента на Република Сръбска Милорад Додик, оповестява „ Nova.rs “, представен от БГНЕС.

Това се случва откакто тя повдигна обвинителен акт против президента на Република Сръбска и шефа на формалния вестник Милош Лукич. Междувременно юрист Горан Петрониевич инициира сформирането на Съвет по отбрана, който ще се занимава със случая на Додик и Лукич. Както показва Петрониевич, упоменатият съвет ще потърси правна помощ и в чужбина.

Прокуратурата на Босна и Херцеговина повдигна обвинителен акт против Додик и Лукич за несъблюдение на решенията на висшия представител Кристиян Шмид, напомня БГНЕС. На 9 юли Прокуратурата на Босна и Херцеговина образува екип от трима прокурори след публикуването на указа на президента Милорад Додик в Официалния вестник на Република Сръбска по отношение на неспазването на решенията на Върховния представител. В указа се показва, че решенията на Службата на висшия представител в Босна и Херцеговина към този момент не се разгласяват и затова не се съблюдават в Република Сръбска, както и че решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина към този момент няма да се ползват на територията на Република Сръбска.

Шмид анулира тези решения, само че те бяха оповестени в Официален вестник, управителен от Милош Лукич, след декрет на президента на районен съд Милорад Додик. След това Шмид наложи промени в Наказателния кодекс на Босна и Херцеговина, които направиха неизпълнението или неспазването на неговите решения престъпно закононарушение, за което се планува наказване до 5 години затвор и преустановяване на всякаква служба на равнище ръководство. Въпреки че към момента не са известни всички детайлности по обвиняването, порталът „ Аваз “ заяви, че дружно с обвиняването прокуратурата на Босна и Херцеговина е предложила на съда мярка за възбрана на политическа активност за Милорад Додик. Следователно съгласно всичко изложено Додик е застрашен от присъда от 5 години затвор и налагане на мярка за възбрана за политическа активност, в случай че съдът на Босна и Херцеговина реши по този начин.

Кабинетът на Додик оцени обвиняването като „ пряк опит “ за „ анулация “ на институциите на Република Сръбска. Додик сподели, че след сходен ход на прокуратурата на Босна и Херцеговина „ възнамерява да осведоми сръбския народ какво му следва и че ще извърши оптимално хомогенизиране на сръбския народ и Република Сръбска “.

„ След срамното обвиняване на прокуратурата на Босна и Херцеговина считам да осведомявам сръбския народ какво му следва и ще извърша оптимално хомогенизиране на сръбския народ и Република Сръбска. Приканвам всички хора да се съберат към институциите на Република Сръбска – президента, Народното събрание и държавното управление, тъй като те пазят районен съд, нейните права и благосъстоятелност “, сподели Додик.

Целият напън, оцени той, има за цел да отслаби доверието на сръбския народ в институциите.

Адвокат Горан Петрониевич, че е образуван съвет, който ще се концентрира върху дейностите на Кристиян Шмид през идващите седмици.

„ Сформира се екип или съвет, както го нарекохме, който ще се състои най-вече от адвокати, преофесори по право и даже общественици, които ще третират казуса от разнообразни аспекти. Преди всичко юридически, а по-късно и политически. Доколкото знам, Кристиан Шмид не е висш представител, както и да се показва. Той не е одобрен в Съвета за сигурност и не може да бъде върховен представител “, сподели Петрониевич.

По думите му съветът ще търси реакция от Организация на обединените нации.

„ Мисля, че тук направиха неточност, тъй като отвориха кутията на Пандора. Обявиха Шмид за висш представител, само че той не е. Сега отиват по-далеч и сътвориха парещ проблем. Додик е, по този начин да се каже, безусловно незначителен в тази обстановка, той е просто опрощение, както и Лукич, против който също има повдигнато обвиняване “, изясни юристът.

Президентът на Република Сръбска неведнъж заплашва с разединение от БиХ, като за никого не е загадка, че го прави с поддръжката на сръбския президент Александър Вучич. Додик е поставян и в черния лист на Съединени американски щати два пъти, а когато Вашингтон сложи неотдавна в листата и най-близкият човек на Вучич, шефа на Агенцията за сигурност и информация (БИА) на Сърбия Александър Вулин, той просто съобщи: „ Добре пристигнал в клуба, братко! “.

В края на юли Съединените щати постановиха наказания на четирима босненски сръбски публични представители поради ролята им в насърчаването на приемането на закона, който съгласно тях подкопава Дейтънското спокойно съглашение. Законът, подписан от босненския сръбски водач Милорад Додик по-рано този месец, на процедура разрешава на сръбския ентитет в страната, прочут като Република Сръбска (РС), да заобикаля или подценява решенията, взети от интернационалния делегат на балканската страна. Посолството на Съединени американски щати в Сараево осъди приемането на закона от Додик, наричайки този ход „ противоконституционен и съзнателно посягане върху Дейтънското спокойно съглашение “.

Длъжностните лица, посочени от Министерството на финансите на Съединени американски щати, са ръководителят на Народната скупщина на Република Сръбска Ненад Стевандич, министър-председателят на районен съд Радован Вишкович, както и министърът на правораздаването на районен съд Милош Букейлович. Сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина Желка Цвиянович също беше посочена. На Стевандич, Вишкович и Цвиянович се приписва заслугата да изискат привикване на специфична сесия на националното заседание за гласоподаване на „ подстрекателското законодателство “, а Букейлович показва закона от името на държавното управление на районен съд, отбелязва американското министерство на финансите.

„ Това деяние заплашва стабилността, суверенитета и териториалната целокупност на Босна и Херцеговина и мъчно постигнатия мир, залегнал в основата на Дейтънското спокойно съглашение “, съобщи заместник-министърът на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

В настрана изказване представителят на Държавния департамент Матю Милър добави, че законът заплашва вероятностите на страната за интеграция в евроатлантическите и европейските институции.

Босна е ръководена от неработеща административна система, основана по силата на Дейтънското съглашение, което съумя да постави завършек на спора през 90-те години на ХХ век, само че значително се провали в обезпечаването на рамка за политическото развиване на страната. В сходство със съглашението Босна е разграничена на две елементи – мюсюлманско-хърватска федерация и Република Сръбска. Двете формирания са свързани със едва централно държавно управление.

Според Даниел Сървър, професор в Училището за напреднали интернационалните проучвания на университета „ Джонс Хопкинс “, Милорад Додик е прокурист на Русия и прави всичко допустимо да отреже всякаква отговорност към държавното управление на „ страната “ в Сараево.

„ районен съд на Додик и Сърбия на Вучич няма непринудено да прегърнат Запада. Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз ще би трябвало да лишат районен съд от всички западни фондове, с цел да сложат завършек на сепаратистките упоритости на Додик. Те също по този начин ще би трябвало да смъкват имунитета на Сърбия против рецензии от Вашингтон и Брюксел “, съобщи той.

Според сръбският политическият анализатор Драгомир Анджелкович обаче Додик към този момент не може да разчита на Вучич, защото персоналните политически ползи на сръбския президент надвиват над ползите на сръбския народ в Република Сръбска.

„ Вучич поддържа Шмид, макар че няма легитимност, тъй като не е определен от Съвета за сигурност. В същото време Вучич гледа на Додик като на противен сътрудник, тъй като основава проблеми в връзките му със Запада “, заключи анализаторът.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР