Прокуратурата е разбила група за купуване на изборни гласове. Разследването

...
Прокуратурата е разбила група за купуване на изборни гласове. Разследването
Коментари Харесай

Разбиха група за купуване на гласове, схемата е финансирана от лице извън ЕС

Прокуратурата е разрушила група за пазаруване на изборни гласове. Разследването на незаконната формация стартира от Пловдив, като в началото делото е формирано от прокуратурата в Пловдив. По-късно то е трансферирано по пълномощия в Софийска градска прокуратура, тъй като един от членовете на групата е бил с имунитет към датата на следствието. Групата е работила сред 6 февруари и 4 април, оповестява trafficnews.bg.

Към момента по случая са привлечени към наказателна отговорност 5 души. Организаторът и началник на незаконната група е предприемач, който има четири търговски сдружения, посредством които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия. Той, дружно с един от участниците, са задържани и все още са с доказани на втора инстанция ограничения за неотклонение „ Задържане под стража “. Други двама участници са арестувани за 72-часа. Трети пък е мярка „ Подписка “, която сега се стачкува от СГП. Сред участниците в групата има лице с имунитет, претендент за национален представител; някогашен претендент за евродепутат, както и някогашен зам.-кмет и сегашен общински представител; водач в ромска махала.

Схемата е била финансирана от чужбина от лице, което се намира отвън Европейския съюз, разкри наблюдаващия прокурор. Осъществявана била по следната скица – паричните средства от тази трета страна следвало да бъдат трансферирани в Турция, а след това превозени в България посредством мулета.

Организаторът на групата е следвало да разпределя парите сред всички участници в групата, а те от своя страна ги давали на лица, намиращи гласоподаватели, или съответно на лица, които дават обещание да гласоподават за избраната партия.

Предварително били закупени и раздадени мобилни телефони и връзката се правила само през тези мобилни средства.

По отношение на уредника са събрани доказателства, че е провел голям брой тайни срещи в София, Пловдив, Карлово, Петрич и други градове в страната.

Членовете на групата издирвали и открива лица с положително състояние най-вече в ромски махали. Предлагани са разнообразни суми – цената на глас варирала - достигала до 80 лв. в някои общини, а в други обитаеми места гласът се търгувал за по 20-30 лв..

Използвани са цялостна гама от схеми за търговия с въздействие.

В деня на вота гласуването протичало по метода „ Индианска нишка “ – гласоподавателят пуска попълнена бюлетина, а празната предавал на покровителя на партията, който я попълвал и подавал на идващия гласоподавател.

Имало и други разновидности – тъй наречените „ корпоративна скица “ – от групата издирвали и установявали връзка със притежатели на компании, предложили им облаги, с цел да уговорят своите чиновници да гласоподават за дадена партия.

„ Имаме доказателства за притежател на цех за перилни препарати в Пловдив, чийто началник се е срещал с водач в тази група “, уточни прокурор Панчева. По думите ѝ са му обещани пари и политическа власт, с цел да уговори служащите си да гласоподават.

Има и трети вид за пазаруване на гласа - посредством покровители, на които се плащали по 100 лв., с цел да заведат най-малко трима гласоподаватели.

Това е единствено едно от четири производства, касаещи закононарушения против политическите права на жителите.

По това дело са осъществени претърсвания и изземвания по голям брой адреси от домове и коли на хората от групата. Намерени са и конфискувани голям брой бележници, описи на бъдещи гласоподаватели, съдържащи персонални данни, мобилни телефони и преносими компютри. Назначени са графически и механически експертизи.

Кандидатът за народен представител не е определен за депутат, по тази причина по това дело няма да бъде желан имунитет, обясниха от прокуратурата, само че отхвърлиха да уточнят кои са участниците, както и за коя политическа групировка са търгувани гласовете.

По няколко производства са запорирани и иззети над 800 хиляди лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР