Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) излезе с

...
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) излезе с
Коментари Харесай

КРИБ: От промените в Закона за хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици за държавата, обществото и бизнес климата в страната

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) излезе с позиция по отношение на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

От Конфедерацията изясняват, че споделят претекстовете на вносителите, съгласно които рекламата има жизненоважна роля по отношение на добре функциониращия законен пазар. Изразяват и мнение, че рекламата на
хазартни игри би трябвало да е виновна и регулацията ѝ да е устойчива при ясни правила и условия. Но не споделят разбирането, че с цялостната възбрана на рекламата се реализират изложените цели. 

„ Забраната за законосъобразно информиране на потребителите за легалните
хазартни оператори и техните услуги ще докара до прекосяване към противозаконни снабдители, които не съблюдават разпоредбите на ЗХ и останалото използвано законодателство и при които няма гаранции за отбрана на малолетни лица и общо на потребителите ”, се споделя в позицията. 

От КРИБ предупреждават, че с измененията ще настъпят трайни неподходящи последствия за страната, обществото и бизнес климата в страната.

„ Работните си места ще изгубят хиляди чиновници, наети в хазартната промишленост – от една страна заети лица при хазартните оператори (в игрални зали и
казина според териториалното ограничаване и във всички други уредници хазартни игри – чака се цели рекламни отдели да бъдат закрити), а въпреки това и високо дипломиран личен състав при производителите на игрално съоръжение, защото намаляването на броя игрални обекти и възбраната за рекламиране на легалния хазарта ще рефлектират и върху пазара на игралните уреди ”, допълват от Конфедерацията.

„ Работни места ще се освободят и в медиите, както и в рекламните организации, работещи в бранша, защото главните доходи от реклама в медии по публични данни също постъпват от хазартната промишленост. Ще бъде нарушена финансовата непоклатимост на медиите посредством директна интервенция на страната и насила за преустановяване на облигационните връзки на хазартния отрасъл с рекламните организации, малките екрани, радиата, печатните и електронните медии ”, акцентират още от КРИБ.

От Конфедерацията смятат, че своята съществена финансова поддръжка ще загуби и българският спорт, чийто главен спонсор е хазартният отрасъл, както и българската просвета. От КРИБ упорстват за необятна социална полемика, правене на оценка на въздействието, както и да бъде взети предвит предложенията на работната група под управлението на служебния министър на финансите.

Цялата позиция на КРИБ:

ДО

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОМИСИЯ Пожарна охрана БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

НА ВНИМАНИЕТО НА:

Г-Н ЙОРДАН ЦОНЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

КОМИСИЯ Пожарна охрана БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

КОПИЕ ДО:

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ

49-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ПОЗИЦИЯ

НА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ИНДУСТРИАЛЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Относно: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за
хазарта импортиран в Народното събрание с вх. № 49-454-01-62/24.04.2024 година

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) е национално представителна организация на работодателите и като такава показва своята позиция по отношение на импортиран в Народното събрание с вх. № 49-454-01-62/24.04.2024 година Законопроект за изменение и допълнение на Закона за
хазарта.

На първо място споделяме претекстовете на вносителите, съгласно които рекламата има жизненоважна роля по отношение на добре функциониращия законен пазар, защото дава опция на лицензираните
хазартни оператори да оферират своите услуги като дават осведомен избор и насочват потребителите към контролираните, законни хазартни услуги. Изразяваме мнение, че рекламата на хазартни игри би трябвало да е виновна и регулацията й да е устойчива при ясни правила и условия.

Не споделяме разбирането, че с цялостната възбрана на рекламата се реализират изложените цели. Забраната за законосъобразно информиране на потребителите за легалните
хазартни оператори и техните услуги ще докара до прекосяване към противозаконни снабдители, които не съблюдават разпоредбите на ЗХ и останалото използвано законодателство и при които няма гаранции за отбрана на малолетни лица и общо на потребителите. Към днешна дата на интернет страницата на Националната организация за приходите са оповестени повече от 3280 незаконни хазартни интернет уеб страницата като последните са единствено откритите от Национална агенция за приходите незаконни хазартни снабдители. Много от тези незаконни хазартни оператори непрекъснато трансформират домейна, през който дават хазартни услуги и пренасочват потребителите към нови адреси за достъп.

Същината на измененията се състои главно в две посоки:

-           Пълна възбрана на рекламата на
хазартни игри в медиите;

-           Хазартните игри в игрални зали и
казина да се провеждат единствено в обитаеми места с над 5000 поданици.

От измененията ще настъпят трайни неподходящи последствия за страната, обществото и бизнес климата в страната.

Работните си места ще изгубят хиляди чиновници, наети в хазартната промишленост – от една страна заети лица при хазартните оператори (в игрални зали и
казина според териториалното ограничаване и във всички други уредници хазартни игри – чака се цели рекламни отдели да бъдат закрити), а въпреки това и високо дипломиран личен състав при производителите на игрално съоръжение, защото намаляването на броя игрални обекти и възбраната за рекламиране на легалния хазарта ще рефлектират и върху пазара на игралните уреди.

Работни места ще се освободят и в медиите, както и в рекламните организации, работещи в бранша, защото главните доходи от реклама в медии по публични данни също постъпват от хазартната промишленост. Ще бъде нарушена финансовата непоклатимост на медиите посредством директна интервенция на страната и насила за преустановяване на  облигационните връзки на хазартния отрасъл с рекламните организации, малките екрани, радиата, печатните и електронните медии.

Своята съществена финансова поддръжка ще загуби и българският спорт, чийто главен спонсор е хазартният отрасъл, както и българската просвета.

Важно е да посочим, че главните стопански оператори в тези браншове – хазартния отрасъл, медиите и спорта – са членове на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, което подсигурява наличието им в светлата част на бизнеса. Позицията на КРИБ е съветвана с всички членове на КРИБ в горепосочените браншове.

Считаме, че препоръчаните промени не биха имали никакъв позитивен резултат върху обществото, защото потребителите на хазартните услуги ще бъдат пренасочени към незаконния
хазарт и нерегулирана среда, което слага участниците в хазартни игри – български жители в забележителен риск. Считаме, че битката с незаконния хазарт следва да бъде главен приоритет на страната във връзка с хазарта.

Опасността от колапс на няколко държавни бранша е напълно действителна, за разлика от нелицензирания
хазарт, който ще просперира за сметка на българските жители, тяхната защита и постъпващи в хазната доходи от данъците на хазартния отрасъл.

Според наредбата на алинея 3 на член 19 от Конституцията на Република България вложенията и стопанската активност на български и задгранични жители и юридически лица се закрилят от закона.

            С предвижданите промени ще бъдат накърнени внезапно ползите на български и задгранични вложители в региона на
хазарта и в медийната сфера.

Не на последно място всеки уредник на
хазартни игри или действия има назначен личен състав, на който се изплаща както трудово заплащане, по този начин и осигурителни вноски.

Хазартният отрасъл е един от главните източници на доходи в държавния бюджет и един от най-строго контролираните бизнеси в страната и законодателните промени, свързани с материята следва да бъдат деликатно премисляни и предприемани.

От години хазартният бранш е един от главните браншове, осигуряващи средства в държавния бюджет, както и работни места за над 100 000 заети в промишлеността чиновници.

Хиляди хора могат да изгубят работните си места, което ще докара освен до косвени загуби за страната от осигурителна тежест, само че и до директни такива от компенсации за безработица.

Същевременно
хазартът има значителен принос и за развиването на останалите браншове в страната, върху които измененията също биха се отразили:

- Спортът ще бъде мощно обиден, защото ще се наложи преустановяване на контракти за реклама и спонсорство. Хазартът поддържа българския спорт и е негов главен покровител.

- Загуби ще претърпи и браншът Туризъм в дълготраен проект. Хазартният туризъм, т.е. привлечените туристи за присъединяване в
хазартни игри, носи годишно доходи освен за хазартния отрасъл, само че и за останалите търговци и страната. Неслучайно той е включен в Национална тактика за стабилно развиване на туризма.

- Негативно отражение ще рефлектира главно и върху медиите в страната.

- Не на последно място, неподходяща последица би било и приключването на локални капитали в чужбина, както и отдръпването на непознати вложители от страната.

- Потърпевши от измененията ще бъдат и българските жители, които ще бъдат лишени от опцията да бъдат насочвани към лицензирана урегулирана среда, в която страната има опция за надзор и интервенция.

- Държавният бюджет ще бъде ощетен под формата на пропуснати изгоди от директни и непреки налози и такси освен от лицензираните
хазартни игри, а от всички свързани услуги и доставки.

КРИБ упорства за необятна социална полемика, правене на оценка на въздействието, както и да бъде взети предвит предложенията на работната група под управлението на служебния министър на финансите.

Позицията е призната от Управителния съвет на КРИБ

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР