Смята се, че 71-годишният писател Юрай Цинтула е застрелял словашкия

...
Смята се, че 71-годишният писател Юрай Цинтула е застрелял словашкия
Коментари Харесай

Кой е Юрай Цинтула, заподозреният в стрелбата по словашкия премиер Роберт Фицо?

Смята се, че 71-годишният публицист Юрай Цинтула е прострелял словашкия министър председател. Той е арестуван от полицията, а държавният началник е " в сериозно положение ".

(Във видеото: След опита за ликвидиране: Словашкият министър председател се бори за живота си)

В сряда, 15 май, словашкият министър-председател Роберт Фицо беше прострелян след съвещание на държавното управление. Ръководителят на държавното управление получи съществени пострадвания в региона на корема и главата и беше откаран в болница.

Заподозреният за стрелбата беше задържан на място. Според словашката организация за печата APA и няколко национални и локални медии, за които оповестява Le Figaro, стрелецът е Юрай Цинтула, 71-годишен публицист от град Левице с леви политически пристрастия. Министърът на вътрешните работи Матус Сутай Есток " счита, че може да удостовери " тази идентичност, съобщи той пред публицисти.

Засега управляващите не са съумели да дефинират претекстовете на нападателя. Но във видеоклип, споделен в обществените мрежи и представен от някогашния словашки комунистически ежедневник " Правда ", писателят, сниман седнал с рана на главата, споделя в нещо, което наподобява на първичен разпит: " Не съм склонен с политиката на държавното управление ".

Robert Fico's 71-year-old striker is a well-known Slovak writer. His name is Juraj Chintula.
In addition, the old man was an activist of the Liberal Party " Progressive Slovakia ".
— Mykhailo Rohoza (@MykhailoRohoza)
Известен с поезията си, писателят Юрай Цинтула съгласно APA е последовател на опозиционната партия " Прогресивна Словакия " . Това изказване обаче беше изрично отречено от водача на партията, написа midilibre.

" Ние недвусмислено отхвърляме, че той е член на нашето придвижване. Няма никаква друга връзка сред него и нашата партия или нашите членове. Категорично осъждаме постъпката му ", изясни Михал Симецка, представен от словашкия ежедневник Hospodarske Noviny.

" Това е потрес "

" През 2010 година той написа три стихосбирки и един разказ. От 2015 година е член на Сдружението на словашките писатели ", оповестява " Правда " за Юрай Цинтула.

Твърди се също, че в предишното е работил като охранител. През 2016 година, по време на осъществяване на отговорностите си, самият той е бил брутално атакуван от юноша, използвал опиати, което тогава притегля вниманието на медиите, напомня телевизия Markíza.

По същото време той основава политическото придвижване " Hnutie proti nasiliu ". Което, парадоксално, значи " Движение против насилието ". По това време той започва петиция за набиране на подписи и финансова поддръжка за вписване на партията си.

" Насилието постоянно е реакция от страна на хората, форма на изложение на просто неодобрение от обстановката. Нека бъдем недоволни, само че не и насилствени ", написа той тогава. В Европа " милитаризацията, екстремизмът, неонацизмът и анархията са на всички места " , осъжда той тогава.

Синът на Юрай Цинтула споделя за нападението пред словашката медия Aktuality.

" Нямам безусловно никаква визия какви са били желанията на татко ми, какво е възнамерявал и за какво се е случило ", споделя той. На въпрос на публицисти дали е имал " омразни " връзки с Роберт Фицо, той отговори:

" Ще ви кажа, че не съм дал своя вот за него. Това е всичко, което мога да кажа по този въпрос ".

" Да, той законно е имал оръжие. Не желая да го осъждам. Никога не се е изразявал по този метод, от време на време може да разяснява кое държавно управление не му харесва, само че това е потрес ", свидетелства синът на обвинения.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР