Прокуратурата е изискала от Столична община документите по обществената поръчка

...
Прокуратурата е изискала от Столична община документите по обществената поръчка
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява ремонта на Граф Игнатиев

Прокуратурата е изискала от Столична община документите по публичната поръчка за ремонта на бул. "Граф Игнатиев ". Това стана ясно от изявление на основния проектант на София Здравко Здравков пред bTV. Прокуратурата бе сезирана от неправителствената организация "Спаси София ". Повод за сигнала е следствие на организацията, в което се твърди, че два от претендентите за дейностите на стойност 24 млн. лева са били отстранени при спорни условия.

В обобщение: от "Спаси София " настояват, че градската администрация е трансформирала плана за "Граф Игнатиев " в хода на ремонта и полаганата сега от изпълнителя "Джи Пи Груп " виброизолация е същата, поради която неин съперник е бил отхвърлен от търга. До тази обстановка се е стигнало след корекции на критериите "в крачка ".

Арх. Здравко Здравков посочи, че и вътрешните инспекции са почнали, само че по този начин и не обясни дали става дума за нарушаване на Закона за публичните поръчки. По думите му смяната в критериите е била наложена поради неточности на създателя на плана инж. Румен Борисов. В разгара на свадите към "Граф Игнатиев " инж. Борисов се отхвърли от работата си по ремонта с претекста, че компанията реализатор употребява изолационен материал, друг от в началото декларирания и който в действителност ще усилва трептенията от трамваите по близките здания.

В тази връзка основният проектант на столицата заяви, че "се ревизира планът за ново трамвайно трасе по основния столичен бул. „ Цар Борис Трети”, като е допустимо той да бъде модифициран ". Негов създател още веднъж е Румен Борисов. Интересен щрих е, че инж. Борисов е създател на плановете за една трета от трамвайните трасета в София, на втората и третата линии на метрото, както и на отклонения на първия диаметър.

Колкото до изпълнителя на дейностите на "Граф Игнатиев "- "Джи Пи Груп ", прокуратурата стартира досъдебно произвеждане за пране на пари против лице, обвързвано с компанията, по думи на Сотир Цацаров. В този случай държавното обвиняване бе сезирано от проверяващи публицисти и вицепремиера Томислав Дончев поради подозрения за корист с евросредства посредством консултантски компании. Министър-председателят Бойко Борисов подреди на Агенция "Пътна инфраструктура " да откри законов прийом, тъй че да извади компанията от всички планове с европейско и държавно финансиране. "Джи Пи Груп " обаче даже не дочака ограниченията на пътната организация и сама се отхвърли от два извоювани контракта. Първо - от строителството на тунел "Железница " за 185 млн. лева, а след това не подписа договора за реконструкцията на трамвайното трасе по линия №5 в столицата, оценено на 46 млн. лв..

Както "БАНКЕРЪ " към този момент писа, под въпрос остават търгове за още няколкостотин милиона лв., за които "Джи Пи Груп " кандидатства. Фирмата е част от консорциум, кандидатствал по една от трите обособени позиции (за 354 млн. лева) за построяването на жп трасето сред Елин Пелин и Костенец. Освен това строителният колос е и измежду кандидатите за градежа на газовата връзка сред България и Гърция с индикативна стойност 145 млн. евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР