Производството на ядрената енергия в Германия приключи. В съответствие с

...
Производството на ядрената енергия в Германия приключи. В съответствие с
Коментари Харесай

Германия сложи край на ядрената енергия

Производството на нуклеарната сила в Германия завърши. В сходство с проектите реакторите Изар 2 в Бавария, Емсланд в Долна Саксония и Некарвестхайм 2 в Баден-Вюртемберг бяха изключени от системата преди среднощ. Два от реакторите са били в употреба 35 години, третият - 41.

" Работим в сходство с правото и закона, от които еднопосочно следва, че след 16-и април употребата на реакторите става наказуема ", сподели Герит Нийхаус, началник на отдела за нуклеарна сигурност в министерството на околната среда.

В Бавария търсят метод да запазят реактора

Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер обаче търси способи да продължи употребата на Изар 2, възползвайки се опциите на федералните провинции да взимат решения на своя отговорност. При съществуването на съответна законова причина това може и да се окаже реалистично - по тази причина Бавария упорства за смяна в нуклеарния закон.

" Докато рецесията не е завършила и преходът към възобновими сили не се е осъществил, би трябвало до края на десетилетието да използваме всяка форма на сила ", сподели Зьодер.

Ерата на нуклеарната сила завършва след повече от 60 години

С изключчването на последните три реактора от мрежата се поставя завършек на траялата над шест десетилетия епоха на потреблението на нуклеарната сила в Германия. Първата централа е пусната в употреба в Кал в Бавария през 1960-а година, а в Германска демократична република потреблението на технологията за производството на електрическа енергия стартира през 1966-а.

Първото решение за преустановяване на потреблението на нуклеарната сила в Германия е взето през 2011-а година. Аварията в нуклеарната централа във Фукушима води до установяване на краен период за работата на немските реактори до края на 2022. Последното удължение на употребата на централите с 3,5 месеца бе подхванато от настоящето държавно управление на канцлера Олаф Шолц поради проблемите с енергийните доставки, произтекли от войната в Украйна.

Противниците на нуклеарната сила честват

Природозащитната организация " Грийнпийс " отпразнува раздялата на Германия с нуклеарната сила на Бранденбургската врата в Берлин. Но и някои съперници на изключването на централите демонстрираха под лозунга " Ядрената сила е най-хубавият метод да запазим благосъстоянието си и в същото време да защитим природата и климата ".

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР