Производството на вятърна и слънчева електроенергия расте с над 20%

...
Коментари Харесай

Вятър и слънце осигуряват над 10% от тока в света


Производството на вятърна и слънчева електрическа енергия пораства с над 20% годишно
(снимка: CC0 Public Domain)

П рез 2021 година над 10% от електрическата енергия в международен мащаб е била генерирана от вятърна и слънчева сила, което е нов връх, сочи отчета на анализаторската компания Ember.

Като цяло, чистите енергийни източници, които включват още нуклеарна сила, водноелектрически централи и биогорива, генерират 38% от годишното електричество в света – това е повече, в сравнение с силата от изгаряне на въглища, и дава вяра за ограничение на допустима климатична рецесия.

Съгласно Парижкото съглашение за климата, повишението на междинната световна температура в света би трябвало да се ограничи до 1,5 °C по отношение на прединдустриалните равнища, отбелязва CNN. Това ще изисква поддържане на 10-годишно нарастване на производството на слънчева и вятърна сила на равнище приблизително 20% най-малко до 2030 година
още по темата
Така да вземем за пример, през 2021 година производството на слънчева сила в света нараства с 23%, а на вятърна – с 14%. Заедно и двата възобновими източника съставляват 10,3% от общото международно произвеждане на електрическа енергия, което е с 1% повече от 2020 година

Ако се резервира откритото движение и в случай че тази процедура се популяризира във всички страни по света, задачите на Парижкото съглашение са изцяло постижими, заключават анализаторите.

Повече от 10% от електрическата енергия от вятър и слънце генерират 50 страни в света, сочи още отчетът. През последните две години най-бърз преход от изкопаеми източници към слънце и вятър са създали Холандия, Австралия и Виетнам. В 10 страни повече от 25% от електрическата енергия се създава от слънцето и вятъра, измежду които Дания е водач с дял от 52%.

Въпреки повишаването на вятърната и слънчевата сила, производството на електрическа енергия от въглища също демонстрира най-високи темпове на напредък. От една страна, това се случва на фона на възобновяването на икономическата интензивност в по-късните стадии на пандемията Covid-19 (която обаче към момента не е приключила), а въпреки това, украинските събития принуждават избрани страните да търсят незабавна подмяна на въглеводородите от Русия.

Връщайки се към въглищата, отчетът отбелязва, че през 2021 година производството на електрическа енергия от този източник се е нараснало с 9% до 10 042 TWh, което е 59% от международното търсене на електрическа енергия.

Според анализаторите, потребността от електрическа енергия през 2021 година се е нараснала с „ една Индия ” или с 5,4% (1414 TWh). Ако инерцията в растежа на производството на слънчева и вятърна сила продължи, светът може скоро да се придвижи към точка, в която всяко нарастване на търсенето ще бъде задоволено от тези възобновими източници, счита Ember.

Освен въглищата, природният газ също способства за увеличението на производството на електрическа енергия. Делът на газа в международната сила се е нараснал с 1% през 2021 година Заедно въглищата и газа и евентуално петролните артикули водят до рекордно нарастване на излъчванията на парникови газове през 2021 година, надминавайки предходния връх, подложен през 2018 година

Най-голямото нарастване на търсенето на въглища е записано в Китай – с 13% през 2021 година, спрямо равнището от 2019 година, преди пандемията. В същото време Китай влезе в шестте страни, в които приносът на слънцето и вятъра към енергийния бранш е един от най-големите в света. Китай ще продължи да опушва небето, само че също по този начин се стреми да стане въглеродно безпристрастен – какъв брой бързо ще се случи това е мъчно да се планува през днешния ден.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР