Производството на вино в Европейския съюз се очаква да намалее

...
Производството на вино в Европейския съюз се очаква да намалее
Коментари Харесай

Пазарът на вино се връща към нормалното, потреблението с ръст от 5%

Производството на вино в Европейския съюз се чака да намалее с 3% до 153 милиона хектолитра, връщайки се към дълготрайна междинна стойност преди Covid-19 пандемия, сочат прогнозите на Европейската комисия в отчета по отношение на положението на селското стопанство в Общността. Рекордно високото произвеждане (+19% година за година) в Италия, най-голямата страна производител на вино в Европейски Съюз, няма да може да компенсира спада във Франция и Испания (-19% и -13% надлежно година за година). Рекордно високо произвеждане също предстоящо в Португалия (+15% на годишна база), петият по величина Европейски Съюз производители, следвайки Германия. Две трети от създадените са качествени виновност, написа Agrozona.bg.

Потреблението на вино в Европейски Съюз, наранено от ограниченията против COVID-19, също се възстановява. С предстоящ растеж от 5% на годишна база (23 литра на глава от популацията през 2021/22 г.), то е на път да доближи междинното равнище преди COVID-19. Засилва се наклонност потребителите да избират вино първо по генезис, а по-късно по усет и марка.

Спад от 24% на годишна база във винопроизводството, предопределени за филтрация, оцет и бренди, демонстрира още отчета. Експертите към този момент виждат края на спешната филтрация, резултат от пандемията от COVID-19.

След исторически високото равнище на експорт на вино от Европейски Съюз през 2020/21 година (подкрепено от отстранени американски мита и огромни запаси), износът на вино от Европейски Съюз се чака да намалее до 31,2 милиона hl (-3% на годишна база), водени от спад в износа на виновност със ЗГУ. Това бележи връщане до дълготрайната наклонност от преди пандемията. Основните фактори, влияещи върху износа, като енергийни и транспортни разноски, както и разноски за опаковка (хартия, стъкло, картон и алуминий) се усилват, регистрират специалистите.

Основните експортни пазари на Европейски Съюз в стойностно изражение остават Съединени американски щати, Обединеното кралство, Швейцария, Канада и Китай с каузи на виновността със ЗНП близо 80%, следвани от виновност със ЗГУ с дял от 13%.

Вносът на вино в Европейски Съюз понижава от 2012/13 година През 2021/22 година се чака количествата да намалеят до 6,5 милиона hl (-13% на годишна база и 18% под междинната стойност за 5 години), движена от спад на вноса на сортови и ЗНП виновност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР