Производство на литиево-йонни батерии за електромобили на площ от 1

...
Производство на литиево-йонни батерии за електромобили на площ от 1
Коментари Харесай

Шведски предприемач строи гигафабрика за батерии край Торино

Производство на литиево-йонни акумулатори за електрически автомобили на повърхност от 1 милион квадратни метра, в което ще са ангажирани най-малко 3000 чиновници - това е амбициозната цел, която си слага италианската компания Italvolt, учредена от шведския бизнесмен Ларс Карлстрьом. Тя ще стане действителност след завършването на плана на стартъпа за гигафабрика в някогашен обект на Olivetti в Скарманьо, покрай Торино, написа италианското издание Money, представено от Българска телеграфна агенция. Очаква се производството да започва през втората половина на 2024 година.

Гигафабриката в италианската област Пиемонт ще е най-голямата по рода си в Европа и ще има индустриален потенциал от 45 гигавата, който може да се усили до 70 гигавата. Инвестицията е на стойност 3.4 милиарда евро.

Съоръжението, което ще бъде построено в някогашната промишлена зона на град Ивреа, ще се употребява за произвеждане и предпазване на литиево-йонни акумулатори за електрически автомобили. Стартъп компанията е придобила терените през септември 2021 година от фонда Monteverdi, ръководен от компанията за недвижими парцели Prelios, която е бивше поделение на Pirelli.

В момента Olivetti е част от Telecom Italia и от 2020 година се е съсредоточил върху разработки в IT бранша. Обектът в Скарманьо е издигнат сред 1962 и 1964 година, като дребната община е определена поради комфортните пътни и железопътни връзки, с които разполага, както с Ивреа, по този начин и със столицата на област Пиемонт - Торино.

Италианският Север е от стратегическо значение за контрола върху цяла Южна Европа, в която към днешна дата няма планове за гигафабрики, отбелязва Ларс Карлстрьом. Той чака, че с развиването на електрическите коли търсенето на акумулатори ще продължи да надвишава предлагането.

"Не можем да разчитаме единствено на азиатското произвеждане и поради въпроса с логистиката - превозът генерира замърсяване. През 2024 година, когато стартираме произвеждане с мощ от 45 гигаватчаса, ще сме в положение да произвеждаме от 400 000 до 700 000 акумулатори годишно. Те ще се усилят, когато достигнем цялостна мощ от 70 гигаватчаса ", предвижда създателят на Italvolt.

За да създаде плана за гигафабриката, компанията е сключила партньорство с Comau - производител на роботозирани машини за автомобилостроенето. Той ще се занимава със оборудванията за произвеждане на акумулатори, а колосът в автомобилния дизайн Pininfarina ще следи строителството на завода.

Централна роля в осъществяването на плана има и съдействието с висшите образователни заведения, като Политехническия университет в Торино, с който взаимно се създават акумулатори. В гигафабриката няма да се създават единствено акумулатори за коли, а ще се акумулира и сила от възобновими източници.

За да финансира италианския си план, Карлстрьом даде обещание през февруари дa се раздели с акциите си в английската компания Britishvolt, основана от него за построяването на гигафабриката с мощ от 35 гигаватчаса в Блит, Нортъмбърланд, в която той към този момент няма управнически функции. През март английският стартъп на шведския бизнесмен подписа съглашение за партньорство с компанията за първокласни коли Aston Martin за създаване на високоефективна технология за акумулатори.

"Ще се съсредоточвам върху Италия и Italvolt, където до този миг съм вложил 5 милиона евро, и ще бъда президент и изпълнителен шеф ", съобщи той тогава.

Гигафабриката притегля доста вложители, като концепцията е компанията и бордът да са напълно италиански. Същото се отнася и за доставчиците.

Шведският бизнесмен следи деликатно и съюза сред Франция и Германия за синергия в производството на акумулатори - Battery Alliance.

"Познавам доста добре съюза и ще се веселя да сме част от него. Партньорът ни Comau даже има място в борда, по този начин все едно и ние сме част от него, въпреки че желаеме да участваме пълноправно ", разяснява Карлстрьом. Сред евентуалните клиенти на Italvolt изпъква името на автомобилния колос Stellantis, който управлява Comau.

"Срещнахме се с представители на Stellantis и ги информирахме за това, което вършим. Към момента обаче няма съответно съглашение. Ще се радваме да вършим акумулатори за тях, това е доста значимо за нас, само че поддържаме контакти и с други автомобилостроители ", прецизира шефът на Italvolt.

Ларс Калстрьом не се задоволява с Италия и Англия. Предприемачът към този момент разгласи строителството и на друга фабрика за акумулатори за автомобилната индустрия в Съединени американски щати. Новата компания Statevolt ще построи оборудването си в Имперската котловина в щата Калифорния. Очаква се то да бъде с мощ 54 гигаватчаса годишно, което ще е задоволително за към 650 000 електрически возила.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР