Производител на олио за втора година заема първото място в

...
Производител на олио за втора година заема първото място в
Коментари Харесай

Ето кой е Царят на олиото у нас с над 1 млрд. лв. приходи

Производител на олио за втора година заема първото място в класацията К100 на " Капитал ". С доходи за над 1 милиарда лева за 2020 година, което е съвсем 40% повече от миналата година, както и двойна облага в размер над 45 млн. лева, „ Олива “ АД се задържа на върха. 

" Олива " е най-големият преработвател на маслодайни култури у нас. Заедно с компанията майка „ Билдком “ ЕООД, с едноличен притежател Ангел Георгиев, се занимават с интернационална търговия с фокус към зърна, маслодайни култури, растителни олиа и шротове, както и с белен слънчоглед.

Микс от фактори бележат отличните финансови резултати на сдружението. Ръстът идва както поради рекордното повишаване на слънчогледовото масло на интернационалните тържища, по този начин и поради  повече създадени количества масла. През 2020-а имаше огромен международен недостиг при маслата и това изстреля всички цени до рекордни равнища. Вече се запълва потенциалът и на трите фирмени завода  - в Кнежа, Полски Тръмбеш и с. Разделна, област Варна.

„ Олива “ има съвсем 80-годишна история. Дружеството е родено като маслодобивна фабрика „ Перла “ в Кнежа през 1942 година, а през 1991 година, след приватизацията, се преименува.

През септември 2020 година „ Олива “ купи за 2.3 млн. $ остарелия цех за преправка на слънчоглед на „ Калиакра “ - Добрич, част от инвестиция на американската Bunge, която през лятото на 2007 година реалокира производството си в Румъния. Целта на придобивката бе уголемение на складовото стопанство. Също предходната година Черноморската банка за търговия и развиване отпусна 35 млн. евро заем за оборотен капитал на завода край морската ни столица. Инвестицията в него е 40 млн. евро, като 31 млн. са корпоративен заем от Европейската капиталова банка по проекта „ Юнкер “. „ Олива “ има и заем за 22 млн. евро от Европейската банка за възобновяване и развиване.

Единствената компания за бутилиране на вода, която влиза в Топ 30 в бранш „ Храни и питиета “, е „ Девин “ /21 позиция/. За 2020 година сдружението регистрира спад на приходите с към 8%, само че нарастване на облагата, както и по-висока доходност с 13.8 %. От основаването му през 1992 година „ Девин “ (част от белгийската група Spadel) е водач на пазара на бутилирани води в България. От компанията регистрират, че натуралните води (минерални и изворни) са желан артикул поради здравословните им изгоди и това се удостоверява при потреблението, което нараства по отношение на равнищата от 2020 година Очаква се през тази година да има още по-голям растеж поради разхлабването на ограниченията и раздвижването в ресторантьорския отрасъл.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР