Произходът на африканските маски може да се проследи векове назад

...
Произходът на африканските маски може да се проследи векове назад
Коментари Харесай

Африканските маски

Произходът на африканските маски може да се наблюдава епохи обратно още от Палеолитния интервал. Обикновено се създават от разнообразни типове материал - кожа, метал, разнообразни типове нишки и платове, както и разнородни дървесни типове. Също по този начин се употребяват камъни, мед, олово и други благородни метали. Голяма част от маските са боядисани, употребявайки охра или други естествени оцветители.

В украсяването им също се употребява огромен набор от орнаменти като миди, черупки от яйца, скотски косми и кожа, най–вече за оформянето на косите и брадите на маските. За това по какъв начин ще бъде направена маската зависи от от предназначението й и дали ще се поставя на лицето по сходство на познатите в Европа карнавални и кукерски маски, или ще се поставя върху главата. Ритуалните маски са от извънредно значение в обществения и културен живот на хората в Западна Африка и Субсахарска Африка.

Основно имат религиозно и духовно значение и предопределение в африканската просвета, като най-често се употребяват по време на ритуални танци. Те могат да се извършат по всевъзможен мотив – при война, по време на мир, за благополучие и добра годишна продукция или просто при някакъв тип тържество. Маските се носят и поставят от особено определен за задачата танцьор или група от танцьори.

Възможно е, както писахме в по–горните редове, да се сложи по 3 метода – върху лицето /Буркина Фасо и Нигерия/, на главата - като шлем, покриващ цялата глава, или да бъде сложена като гребен /Либерия и Сиера Леоне/. В някои общества от Западна Африка, като това на Маконда, маските се употребяват като орнаменти по тялото и гърдите.

 Обредни маски в Африка

Не всеки може да ги създава, не всеки има този гений и право и заради тази причина хората, които се занимават със основаването им, се славят с по–специален публичен статут. Най-често това изкуство се предава от татковци на синове, дружно със символичното и духовно значение, които носи всеки орнаменти или багра.

В множеството обичайни африкански култури индивидът, който носи маската и извършва ритуалите губи своя хуманоиден облик и еднаквост и приема този на маската или по–скоро на духа, който тя изобразява. Вярванията са, че в тези маски се вселява духът на някой от предците им и той обладава танцуващия. Тъй като нормално тези церемонии съставляват изобразяването на богове, духове на предшественици, митологични създания, духове на мъртви хора и дори духове на животни, танцуващият изпада в транс и се явява едни тип медиум сред живите и отвъдното, посредством който се прави разговор.

Доста постоянно до танцуващия стои човек, който превежда и предава думите изговаряни от този с маската, като се счита, че това са слова на предците и на духовете, с които са се свързали посредством ритуала. Ритуалите са постоянно съпроводени с друг тип обичайната африканска музика. Доста огромна част от тях са дълги и доста комплицирани. Освен на специфичните церемонии, хора с маски може да се виждат по време на сватби и погребения. Има закони съгласно, които тези маски се носят единствено от черни мъже, нормално над междинна възраст и с доста висок обществен статус.

Както е известно, в африканското маскено изкуство е мощно закодирано изобразяването на животни биволи, крокодили, антилопи, лъвове и други Обикновено маската изобразява духа на това животно.

В днешни дни африканските маски се смятат за едни от най-великите творби на изкуството и са цел на хиляди колекционери от целия свят. Те са част от детайлите на африканското изкуство, които най–силно повлияват на европейското и международно арт придвижване през 20–ти век. Течения като кубизма и експресионизма постоянно са вдъхновявани от необятното и разнообразно завещание, предлагано от африканските маски. Много от карнавалите в целия свят значително също дължат колорита си на Черния континент.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР