Програмата за количествени облекчения (QE) на Английската централна банка (BoE)

...
Програмата за количествени облекчения (QE) на Английската централна банка (BoE)
Коментари Харесай

Проблем за $4 млрд. надвисва над Лондон

Програмата за количествени облекчения (QE) на Английската централна банка (BoE) е напът да регистрира загуба от 3 милиарда паунда (4.1 милиарда долара) през идващите седмици, написа Bloomberg, отбелязвайки, че с времето тя се е трансформирала от „ дойна финансова крава “ в инструмент за източване на обществени средства.

По-рано този месец BoE увеличи главния си лихвен % в опит да овладее растящата инфлация. Още тогава анализаторите показаха, че настава нова епоха, визирайки решението на централната банка да спре програмата на стойност 895 милиарда паунда (1.2 трлн. долара). Стартираният развой се чака да докара до спад на златните активи с над 200 милиарда паунда до края на 2025 година

Проблемът е, че цената, която е платена за множеството от тези скъпи бумаги, бе много над номиналната стойност. Това ще остави централната банка на алено, откакто падежът им изтече или бъдат продадени. Според подписаното държавно обезщетение с BoE страната би трябвало да компенсира разликата. Недостигът по програмaта се пресмята на към 115 милиарда паунда.

Промяната в посоката на програмата, т.е. прекъсването на покупките на облигации, е крайъгълен камък. Инструментът бе стартиран през 2009 година През последното десетилетие той се трансформира от незабавна мярка в миналото в съществена политика, като постоянно е бил обект на разногласия.

Повратният миг идва на фона на нагорещената инфлация и нарасналите лихвени проценти през тази година.

Така нареченото количествено стягане стартира през март, когато настава датата на падежа за 28 милиарда паунда от позлатените активи. Това значи, че за първи път от стартирането на програмата преди повече от 10 години облигациите ще бъдат изтрити от салдото.

Това ще кристализира загуба от 3 милиарда паунда - разликата сред номиналната стойност на дълга и цената, на която BoE го купи.

Първоначално този дефицит ще бъде затрупан от приходите от останалите облигации, само че комбинираното влияние на финансовите загуби и по-високата цена на QE дружно с повишението на лихвените проценти ще се окаже токсична композиция за финансовия министър Риши Сунак.

Ако лихвените проценти се развият съгласно упованията на пазарите, непредвидените доходи от QE за Сунак, които бяха планувани да бъдат 11.3 милиарда паунда през идната фискална година, скоро ще бъдат понижени до нула. Най-късно през 2025 година Министерството на финансите ще стартира да прави директни парични преводи към BoE, съгласно изчисленията на Bloomberg.

Когато това се случи, ще се постави завършек на интервал, през който редица финансови министри се радваха на облаги от QE, въпреки и с предизвестие, че най-после ще се стигне до задлъжняване. Колкото по-високи са ставките, толкоз по-големи са вредите за държавното управление.

Джагджит Чадха, шеф на Националния институт за стопански и обществени проучвания, сподели тази седмица, че обстановката с QE ще е „ голям проблем “.

В момента QE докара до връщане в хазната на над 100 милиарда паунда “, сподели той пред депутатите в Комисията по финансите в понеделник. „ Тъй като лихвените проценти стартират да се покачват до 1% и повече, този поток ще се обърне. “

Чадха предизвести, че прехвърлянето на средства на данъкоплатците към банката може да сътвори нов риск за независимостта на BoE, въпрос, който бе необятно дискутиран по време на пандемията. Сега още веднъж е на дневен ред.

Управителят на BoE Андрю Бейли подсети за съглашение, съгласно което „ евентуално ще са нужни противоположни заплащания от държавното управление в бъдеще “. Той акцентира, че те би трябвало „ да бъдат изпълнени от държавното управление в точния момент “.

В отговор Сунак даде обещание, че „ всеки евентуален предстоящ дефицит на парични средства ще бъде затрупан напълно “. Двете институции отхвърлиха повече мнения.

През 13-те години, в които QE работи, Министерството на финансите е получило 120 милиарда паунда, защото платените върху тях лихви се връщат през BoE назад към държавното управление, като се изключи някои такси. Това на процедура съставлява икономисване на заплащания, които другояче биха били направени към частния бранш.

С настъпването на падежа обаче финансовите загуби в портфейла ще би трябвало да бъдат покрити. Активните продажби на активи, които BOE ще прегледа, откакто лихвите доближат 1%, евентуално ще влошат въздействието.

Програмата за количествени облекчения към този момент е записала загуби от към 28 милиарда паунда по облигации с падеж от 2013 година Те обаче останаха значително незабелязани, защото средствата бяха реинвестирани и разноските бяха погълнати от приходите от заплащания на купони.

Тези заплащания в огромна степен покриват дефицита през март. В резултат на това Министерството на финансите ще загуби единствено доходи, само че няма да прави непосредствено заплащане в брой.

През 2025 година обаче, в случай че лихвените проценти изпълнят упованията, Министерството на финансите ще би трябвало да заявява годишен превод към централната банка в бюджета – заплащане, което евентуално ще стане все по-често срещано с анулацията на програмата за покупки. Ако ставките се покачат по-бързо или до по-високо равнище, това заплащане може да пристигна даже по-рано.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР