Прогнозите на Асоциацията за защита на потребителите се сбъднаха и

...
Прогнозите на Асоциацията за защита на потребителите се сбъднаха и
Коментари Харесай

Ръст от 19% на необслужваните кредити, отчете АЗП

Прогнозите на Асоциацията за отбрана на потребителите се сбъднаха и през днешния ден сме очевидци на 19% нарастване на хората, които не могат да заплащат задълженията си за интервала февруари-ноември 2020 година По данни на Българска народна банка на близо 6 милиарда лева възлизат необслужваните заеми. От тях близо 2 милиарда са отсрочените заеми на семействата, пишат от асоциацията в послание до медиите.
Предвид упованията за неуспех на зимния туристически сезон и въведените ограничавания до 21 декември, делът на хората изпитващи усложнения да обслужват заемите си ще продължава да се усилва. Това нарастване ще бъде осезаемо през февруари, когато към този момент ще е налице резултатът от упования слаб зимен сезон.
 АЗП: Високите тавани по бързите заеми са нарушаване на решенията на Съда на Европейски Съюз АЗП: Високите тавани по бързите заеми са нарушаване на решенията на Съда на Европейски Съюз
" С явно лобистка корекция, импортирана от самостоятелния народен представител Спас Панчев в четвъртък, Народното събрание одобри неустойката по бърз кред...
Ситуацията се усложнява и от това, че ще продължи и наклонността на увеличение на безработните отвън Бюрото по труда. По данни на Национален статистически институт от март до началото на ноември без работа са останали близо 294 хиляди души, а наетите за същия интервал са малко над 184 хиляди. Но това са числа въз основата на публично записаните езработни.
На този декор с изключение на обществени ограничения и такива за запазването на работните места, призоваваме ръководещите да помислят и за задлъжнялостта на бизнеса, който или банкрутира или е с понижени доходи и облаги. Служители и компании изпитват остри усложнения да изплащат отговорностите си. Отново подсещаме, че доброволното осъществяване е точно антикризисна мярка, която ще помогне за разсрочване на отговорностите.
Според анализите на Асоциацията за отбрана на потребителите така наречен локдаун трябваше да бъде въведен през октомври или най-късно от средата на ноември. Освен, че щеше да предотврати настоящето натоварване на здравната система, щеше да понижи и загубите за търговията и стопанската система. Всички знаем, че декември е най-силният месец в годината, а януари и февруари са обичайно месеци съвсем без икономическа интензивност.
Неслучайно другите страни стегнаха ограниченията за ограничаване на разпространяването на Ковид-19 точно през октомври и ноември. Така се даде опция на бизнеса през декември да компенсира част от загубите си.
 По-сериозен надзор над колекторските компании, желаят от АЗП По-сериозен надзор над колекторските компании, желаят от АЗП
Асоциацията за отбрана на потребителите упорства за следващ път Комисията по правни въпроси към Народното събрание да сътвори правила за...
В началото на ноември народните представители неодобряваха приемането на доброволното осъществяване на второ четене като всеобщо гласоподаваха въздържал се. Напомняме, че против доброволното осъществяване най-остро се противопоставяха колекторските компании. Трябва да се има поради, че на пазара работят и компании за бързи заеми, които сами прибягват към събиране на отговорностите.
Заедно с колекторските компании те постоянно прибягват към душевен, а от време на време и физически тормоз над длъжниците. От Асоциацията на колекторските организации признават, че през февруари 15% от хората не са могли да обслужват задълженията си, а през днешния ден този дял е 34%. Основната причина за това пандемията от ковид и последвалият срив на икономикатата.
Призоваваме народните представители да премислят държанието си като одобряват доброволното осъществяване. То касае отговорности, за които не е публикуван изпълнителен лист. С други думи ще защищити хиляди консуматори от това да бъдат заведени против тях каузи, постоянно без знанието им. Съответно ще бъде предотвартено запорирането на сметките, заплатите и пенсиите на жителите от правосъдни реализатори.
За мнозина тези пари са главният им източник на приходи. Доброволното осъществяване е напълно за сметка на кредитора, като длъжникът получава покана, в която е известен, че не е наказан и може да заплати непринудено и разсрочено, в случай че признава задължението. Длъжникът има право да оспори вземането, с което процедурата се приключва. Гражданите няма да заплащат лихви, правосъдни такси и възнаграждения на адвокати и юристи.
 Всеки втори българин е подготвен да почива на заем Всеки втори българин е подготвен да почива на заем
През последните два месеца се следи растеж от над 10% на бързите заеми, които се взимат главно за вървене на море, демонстрират данн...
Припомняме, че само компаниите за събиране на задължения продължиха да работят и останаха отвън обсега на Закона за изключителното състояние. Всички останали - банки, правосъдни реализатори и даже компании за бързи заеми или активността им беше замразена или дадоха 6 месечна пролонгация за вноските по заеми.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР