Прогнозата е на независима аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев,

...
Прогнозата е на независима аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев,
Коментари Харесай

Какво ще стане с партиите? Прогнозата на Аналитична мрежа SOPHIA |

Прогнозата е на самостоятелна аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков. Координатор: Стела Райчева. Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо изследване на публичното мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логичност. Освен логиката, в политическия развой работят и поредност инцидентни или изключителни фактори, които могат да дадат въздействие.

Българска социалистическа партия: Нов стадий в развиването?

След акцията за директен избор Корнелия Нинова пречупи съпротивата на междинните равнища в партията, на „ някогашните “. Има картбланш за действителна промяна на поколенията и възобновяване на Българска социалистическа партия.

За Българска социалистическа партия стартира нов исторически стадий. Компромисната, консенсуална, отстъпчива Българска социалистическа партия, основана от Луканов и Лилов, към този момент е в историята.

Освободена от перманентната вътрешна опасност и битки, Нинова получава действителен късмет за нова архитектура на политиката си, само че надалеч не е несъмнено, че ще може да се възползва от него. Хоризонтът ѝ е четиригодишен и в неговите рамки, наред с построяването на екип от нови младежи, ще би трябвало да взема решение в това число и въпроса с развъждането на правоприемник. Тънкостта е в това дали ще бъде „ мощен “ или „ силов “ водач.

Прогнозни вероятности

Ще последват трендове към разединение на Българска социалистическа партия 20:80
Корнелия Нинова ще води по-гъвкава политика  в границите на лявото и отвън него 60:40
Българска социалистическа партия ще разшири въздействието си отвън твърдото алено ядро 30:70

Вътрешна македонска революционна организация: Пред коренно решение?

Властовото амортизиране на Красимир Каракачанов, а в последно време и на Ангел Джамбазки, съчетано с поддържащата роля, която Вътрешна македонска революционна организация играе в настоящето държавно управление, намалява възможностите на партията за независимо влизане в Народното събрание. Още повече, че съжителството с „ Атака “ от дълго време е завършило, а НФСБ са сведени до електорално незначими парчета.

Традиционните тематики на Вътрешна македонска революционна организация – Македония, роми и така нататък са в дисонанс с главните полемики в обществото, което значи, че без коренен жест партията е пред тежка обстановка. Тънкото е, че това събитие сякаш се осъзнава от водачите на Вътрешна македонска революционна организация.

Какъв би могъл да бъде този жест? Предизборна промяна на водача (Джамбазки вместо Каракачанов) е към този момент незадоволителна. Курс към ходатайство в днешната рецесия и разграничаване от ГЕРБ? Перспективата е несигурна.
От това директно следва (без да е сигурно) курс към предизборна коалиция с ГЕРБ, което прави доста евентуална предизборна коалиция със Съюз на демократичните сили и Вътрешна македонска революционна организация - „ ГЕРБ + “. Зестрата на тези две дребни партии е електорално значима, може би към 100 000 гласа.

Прогнозни вероятности

Вътрешна македонска революционна организация ще влезе независимо в идващия парламент 10:90
Вътрешна македонска революционна организация ще влезе в предизборна коалиция с ГЕРБ 70:30

Воля: Има ли към момента късмет?

След неоправдателната присъда на Веселин Марешки и предвид на неговото държание по време на разискването на концепцията за Велико народно събрание, шансове за влизане в Народното събрание той на практика няма.

Предположението, че „ Воля “ би могла да се консолидира предизборно с „ Възраждане “ и „ Атака “ е подкрепено от някои геополитически наблюдения. Точката на заледяване, до която е достигнал Марешки обаче, прави малко евентуално той да бъде поканен в сходно начинание. Това значи, че може да станем очевидци на съюз „ Възраждане “ + „ Атака “, който да направи опит да прескочи парламентарната преграда.

Прогнозни вероятности

ВОЛЯ ще влезе независимо в идващия парламент 05:95

Слави Трифонов: „ Третият цар “?

Вече никой не се съмнява в до неотдавна сензационното изречение, че партията на Слави Трифонов би могла да бъде най-малко трета политическа мощ. Трифонов избра доста необикновен метод за присъединяване в политическия живот в преддверието на изборите: не е на площада, не издига политически лозунги, не води обществени договаряния, единствено разяснява в профил и… пораства. Позициите, които зае, бяха доста промислени и частично рисковани: срещу нервността с ковид, срещу Велико народно събрание (идея, която се корени в неговия референдум).

Повечето социолози правят оценка тавана му на 600 000 гласоподаватели, което, при избрани събитие, може да се окаже задоволително, с цел да стане повече от трета мощ. Да не приказваме, че никой още не го е виждал по какъв начин работи на самата политическа сцена – по какъв начин взема решение за минути преди малко зародил проблем.

Единственото огромно разминаване в прогнозата на SOPHIA се образува таман към възможностите Слави Трифонов да стане първа политическа мощ – обрисуваха се две отчетлви позиции. Затова числата са изведени като приблизително аритметично всички догатки.

Прогнозни вероятности

Партията на Слави Трифонов ще бъде първа политическа мощ 30:70

Христо Иванов: Ще надвиши ли границите на дясното?

За първи път от години десницата е изцяло консолидирана под управлението на Христо Иванов и Атанас Атанасов и има късмет да прибавя въздействие даже отвън познатите мрежи. Това я прави сигурен участник в Народното събрание с най-малко 300 – 350 000 евентуален електорат. От друга страна тя се намира в пика си и тематиките, които разисква, не наподобяват перспективни за съществено разширение на въздействието. Така че всичко над 400 000 гласоподаватели наподобява като неистински триумф.

За десния градски гласоподавател споменът за „ всемогъщото Съюз на демократичните сили “ евентуално към момента не е избледнял задоволително. Мисълта, че те са дребна партия, която затова би трябвало да се държи пластично и компромисно, мъчно доближава до тях.
Все отново, таман десните водачи съумяха да зададат дневния ред на политическа България. И в случай че не създадат груба неточност ще са важен участник в политическия дизайн на страната от идващия парламент.

Прогнозни вероятности

Христо Иванов има късмет доста да разшири въздействието си 20:80
Градската десница ще се консолидира на изборите 90:10

„ Отровното трио “ и Мая Манолова: нов политически индивид?

Тези митинги, за разлика от доста предходни, са бременни с политическа групировка. Въпросът обаче е, че тази „ групировка “ е в само число. Две обединения, а да не приказваме за повече, биха били нежизнеспособни.
Проблемът (но и шансът) е, че придвижването, което митингите ще родят, не е нито „ ляво “, нито „ дясно “, а нещо ново – „ и ляво, и дясно “. Подобно придвижване не може да има водач, а единствено лидерИ, което го прави доста нежно, само че пък и доста привлекателно за стотици хиляди гласоподаватели.

„ Партията на Мая “ до последния миг би треперила дали е влезнала или не е влезнала в Народното събрание. „ Партия на Отровното трио “, както и да се назова тя, просто мъчно би влезнала в Народното събрание. Движение, отпред със знакови леви и десни фигури, към този момент е легитимирано в очите на мнозина. В този случай може да се чака сходно обединяване да получи рамо и от президента Радев.

Прогнозни вероятности

Партия/движение на „ Отровното трио “ ще влезе  независимо в Народното събрание 20:80
Движение на Мая Манолова ще влезе независимо в Народното събрание 30:70
Обединено гражданско придвижване с „ леви “ и „ десни “ водачи ще влезе в Народното събрание 60:40
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР