Профил: Калин Христов е подуправител на БНБ. От 2009 г.

...
Коментари Харесай

Калин Христов: Централните банки вече са заложник на правителствата

Профил: Калин Христов е подуправител на Българска народна банка. От 2009 година два следващи мандата той управлява ръководство " Емисионно ", което ръководи 54 милиарда лева валутни запаси и всъщност съставлява валутния ръб на страната. Цялата му кариера минава в Българска народна банка, като преди този момент до 2009 година е консултант на шефа на централната банка. През 2013 година е финансов министър в служебния кабинет на Марин Райков. Той ще бъде преподавател на годишната конференция на " Капитал " Annual FinTech Summit, която ще се организира на 30 март. В декемврийската си прогноза Българска народна банка залагаше на 3.7% растеж на Брутният вътрешен продукт за 2021 година С началото на имунизацията и новите данни виждате ли учредения за повече оптимизъм или в противен случай?
Миналата седмица Национален статистически институт разгласява предварителните данни за Брутният вътрешен продукт през 2020 година, които потвърдиха нашите последни прогнози. Извършената низходяща проверка на частното ползване приближи неговата динамичността до тази в другите европейски страни.
В момента в Българска народна банка работим върху новата ни тримесечна макроикономическа прогноза, която ще бъде оповестена през април.
Ако преглеждаме имунизирането като главен подтик за нормализация и ускорение на икономическата интензивност, няма съображение да се смята, че ще има бърз стопански резултат. Процесът на имунизация у нас, както виждаме, протича постепенно основно поради дефицита на ваксини, следен в международен мащаб (но в изключително огромна степен в ЕС). Склонността на хората да се имунизират също не е висока, а доверието в процеса се разклаща и от несъгласията по отношение на някои от имунизациите. Освен това в България настоящата наклонност на напредък на заболеваемостта допуска по-скоро отсрочване на завръщането на икономическото държание на компании и семейства към динамичността от времето преди ковид.
Покачването на доходността по държавните облигации на развитите пазари разсъни терзания за инфлация. Очаквате ли централните банки да толерират по-високи равнища в идващите години?
Причинно-следствената връзка е противоположна - упованията за инфлация движат доходността на облигациите. Промените в доходността отразяват нормалната роля на финансовите пазари - да реагират изпреварващо. Друг е въпросът, че инфлационните упования намират съображение в огромните фискални тласъци на държавните управления, финансирани посредством покупките на държавни скъпи бумаги от страна на централните банки. Тези покупки са невиждани по мярка даже в случай че ги съпоставим в исторически проект с военните интервали. Ако тези тласъци се запазят дълготрайно време, образуването на упования за покачване на инфлацията би било нещо обикновено.
Капитал - брой 11 Има и по-дълбоки структурни фактори за такива упования. Например настоящо следената наклонност на деглобализация, включително разкъсването на трансгранични вериги за доставки, ще усилва индустриалните разноски. Това неизбежно ще се придвижва в крайните цени на доста артикули. Също на световно равнище популацията застарява, което значи стесняване на работната мощ. Това ще покачва цената на труда и оттова - на крайните артикули и услуги. Този развой е към този момент ясно забележим в Централна и Източна Европа, включително и България. Този развой се форсира и от по-високата смъртност и от по-високия спад на раждаемостта у нас през миналата година. Намаляването на работната мощ ще оказва напън за напредък на работните заплати с по-високи темпове от продуктивността на труда, което също ще има проинфлационен резултат. Други фактори за предстояща инфлация идват от енергийния бранш. Политическият напън за преход към така наречен зелена стопанска система може да се окаже проинфлационен в степента, в която употребата на възобновими източници на сила може да излезе по-скъпа спрямо обичайните енергийни производства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР