Професорът от военноморският колеж на САЩ Николас Гвоздев, бивш редактор

...
Професорът от военноморският колеж на САЩ Николас Гвоздев, бивш редактор
Коментари Харесай

The National Interest: След разгрома на ИД е възможен военен конфликт между САЩ и Русия

Професорът от военноморският лицей на Съединени американски щати Николас Гвоздев, някогашен редактор в списание The National Interest, смята, че откакто бъде ликвидирана общата опасност от ИД за Русия и Съединени американски щати, вероятността от изостряне на борбата сред двете страни в Сирия значително ще нарасне. Далеч преди дефинитивно да бъде разгромена армията на Хитлер, водачите на западните съдружници Ф. Рузвелт, У. Чърчил и Й. Сталин почнали да се срещат в Техеран и Ялта, с цел да разискват ориста на следвоенна Европа.

Удивително е, че когато към този момент явно е явен разгромът на „ Халифата” като географско образувание, полемиката за бъдещето на Сирия непрекъснато се отсрочва, написа x-true.info.

Кюрдската рецесия е единствено първото съществено проявяване на съществуващите проблеми, защото най-важните въпроси за бъдещето на Сирия към момента нямат отговор.

Още по-сериозен мотив за паника е обрисувалата се вероятност за стълкновение сред двете съществени обединения (САЩ и РФ) във връзка ориста на Сирия.

Преди администрацията на Барак Обама се залъгваше с вярата, че Русия рано или късно ще се „ осъзнае” и ще извърши безапелационното авансово изискване „ Асад би трябвало да си отиде”. Също по този начин се предполагаше Москва по някакъв метод да убеди или да принуди Иран да одобри тази действителност. Тогава Съединени американски щати биха могли да започват развой на образуване на бъдещо опозиционно държавно управление на Сирия на необятна основа.

Тези очаквания се натъкнаха на две мощни трудности: Първо, непредвидената подготвеност на Иран и Русия да задействат във войната мощни силови запаси и да поемат всички разноски и загуби, свързани със отбрана на Асад; Второто затруднение се състоеше в неспособността на Съединени американски щати да образува в Сирия ефикасна опозиционна мощ, която да води войната срещу Асад, и да се избегне нуждата Съединени американски щати да вкарват в страната обилни по брой войски. Затова Вашингтон се принуди да трансферира огромна част от своите политически задания на отрядите на сирийските кюрди с всички произлизащи последици от риска от цялостен раздор на връзките с Турция, написа x-true.info.

Освен това Москва се оказа по-изкусна в многостранната дипломация, в сравнение с Съединени американски щати чакаха. Накрая Русия направи сговорчива Анкара и арабските емирати от Персийския залив, като реализира желания от нея вид за опазване на Асад като формален глава на Сирия.

Руският метод за политическо споразумяване на спора обаче в близко време го чакат съществени тествания: Първо, каква ще е ориста на провинция Дейр ез-Зор източно от Ефрат, където всъщност е нефтената промишленост? Кой ще управлява тези основни активи – сирийското държавно управление или сирийските опозиционни сили с поддръжката на Съединени американски щати? И двете страни ще струпат войски. Макар съветските и американските военни да се намират в непрекъснат градивен контакт, не би трябвало се изключва пораждане на пагубна случайност.

Второто тестване е по какъв начин сирийското държавно управление ще си върне контрола над основни гранични постове по границата с Ирак – това всъщност е ориста на иранския „ шиитски кулоар към Средиземноморието”. Това в действителност беше главната цел на присъединяване на Техеран във войната.

Отчитайки промените в политиката на администрацията на Тръмп във връзка с Иран към по-конфронтационен метод, за Съединени американски щати ще бъде въпрос от стратегическа значимост да не допусне този кулоар. Опитите обаче за блокиране на достъпа на сирийските войски до границата с Ирак, както и връщането на позициите на опозиционните военизирани групи, свързани със Съединени американски щати, също са свързани с риск за инцидентно стълкновение с руснаците.

Накрая не би трябвало да се не помни и за ориста на Башар Асад. Администрацията на Тръмп в никакъв случай публично не се е отказала от позицията „ Асад би трябвало да си отиде”, напомня x-true.info. Москва обаче по всичко наподобява е решила: Асад остава президент на Сирия! Вашингтон надали ще се помири с това и няма да смята гражданската война за приключена, нито въпросът за бъдещето на страна да е организиран.

Що се отнася до Русия, която към този момент публично разгласи за приключена военната й интервенция в Сирия, продължаващото интензивно присъединяване в спора на Съединени американски щати освен няма да разреши извеждането на съветските войски и преместване на освободените военни запаси за решение на други проблеми, само че и ще значи, че Сирия остава зона на евентуален спор сред Москва и Вашингтон. Макар следва окончателното очистване на опасността от ИД, вероятността от изостряне на борбата на двете страни в Сирия значително нараства, обобщава x-true.info.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР