Проф. Георги Димитров е социолог, един от основателите на катедра

...
Проф. Георги Димитров е социолог, един от основателите на катедра
Коментари Харесай

Проф. Георги Димитров: Гражданската проблематика фрапантно остъства от урочното съдържание |

Проф. Георги Димитров е социолог, един от създателите на катедра „ Европеистика “ в СУ, на катедра „ Социология “ в Югозападния университет, съосновател и ръководител на Асоциация за обществени проучвания и приложни проучвателен практики (1994-2000). Проф. Димитров е и един от създателите на 

Проф. Димитров, преди малко от щемпел излезе учебникът по гражданско обучение за 12. клас на издателство БУЛВЕСТ 2000/ Клет. Вие сте измежду създателите на този учебник. Не смятате ли, че е малко късно едвам в единайсети и дванайсети клас да стартира образованието по гражданско обучение?

Всеки, който схваща от политическия смисъл на поданството, ще Ви каже, че е доста късно. Но такава е просветителната стратегия на МОН. Тяхното опрощение е, че тази особена гражданска материя се учи и предходните години в качеството й на " междупредметни връзки “, защото същото наличие било дифузно разтворено в уроците по история (и цивилизация), литература, прородознание, география и всичките метафизичен дивотии, в това число " Свят и персона " и не знам още какво. С емпирично изследване на учебниците по история и литература за всички класове на учебното обучение сме потвърдили, че таман гражданската проблематика фрапантно остъства от урочното наличие. Но това е по този начин, тъй като у нас не се схваща що е то поданство. Включително от треторазрядните български философи, които пишат учебниците по гражданско обучение. Още по-лошото е, че тези анонимни неграмотници пишат и програмата на МОН, която по-късно става наложителна усмирителна риза на учебниците по този предмет. Направете си труд да намерите имената на създателите на програмата, а в случай че съумеете, проверете в Google сколър кой от тях какъв брой изявления има в интернационалните списания по въпросите на гражданското обучение. После се чудим за какво в програмата, примерно за 12-ти клас думата „ отговорност “ се среща един път, а „ власт “ 13 пъти. Така че, да - доста е късно, само че по-голям проблем е какво наличие се предлага на младежите, а също и по какъв начин се допуска, че то може да бъде усвоено.

Учебникът стартира с тематиката за личността, егоизма и отбраната на гражданските ползи. Как учебникът се пробва да убеди учениците, че би трябвало да изоставят непосредствените си персонални ползи, с цел да преследват публично значими дела, чиито резултат в никакъв случай не може да бъде сигурен?

Изобщо няма такава алтернатива – Вие питате по какъв начин ще обясня на естествен младеж, че не трябва да изоставя левия си крайник поради десния. Защото няма такова нещо „ персонален интерес “ против „ публично значими дела “. Само от този учебник и отникъде другаде ще може да разберете първо какво е интерес и за какво таман моите лични ползи са два типа - частни и всеобщи. Това е като във всяка игра – в нея участващите се борят за успеха, единствено че, с цел да има победа, би трябвало има игра по правила, щото другояче става просто меле и всички губят. А пък в случай че различен написа разпоредбите, не се изненадвайте, че те ще са направени по този начин, че да печели братовчедът на нормотвореца. Моят частен интерес е да победя, само че моят повсеместен интерес е по този начин да създадем играта, че най-малко хипотетично всеки да има късмет да завоюва. А другояче, въобще не може да сте сигурни, че момичето на фантазиите Ви ще откликне с реципрочност, само че това не Ви отхвърля да пробвате – до момента в който имате фантазии.

За разлика от другите учебници, Вашият не стартира с урок за страната, а с урок за стопанската система. Защо?

Не е правилно. Нашият учебник стартира с личността, тъй като в модерните общества тя е основата и центърът на света. Само че персона не е всеки субект, а оня човек, който влияе на близките. Именно взаимната връзка с другите е интерес, зависимостта ми от противоположното влияние, което ще предизвикам с постъпките си. В модерните общества това става преди всичко и в най-голяма степен посредством включването ми в мрежата от пазарни връзки. Няма по какъв начин да бъдеш пълностоен човек в съвременно общество и да си отвън тази мрежа. Тъкмо това основава нуждата да носиш персонална отговорност за „ разпоредбите на играта “ в взаимния живот с всички други участници. А непрекъснатата работа за поддържането и оптимизацията на метода, по който живеем дружно, е личното наличие на поданството. Поради което е изцяло допустимо да имаме поданство и без страна, образци има премного.

Това, че програмата на МОН стартира с страната, е демонстрация на достоверна вкорененост в тукашните историко-културни дадености. На Балканите не е изключение страната да възникне от стичане на военни, геополитически условия. А България е най-ярка илюстрация на правилото, че по този начин зародилата страна стартира да основава обществото си – администрация, правов ред и правосъдна система, просветителна и здравна система, пътища, железници и така нататък Да не мислите, че в днешна Турция няма гражданско обучение? Има и то е мобилизирано да основава лоялни към държавното великолепие патриоти… А надали е належащо да напомням, че в изискванията на „ действителен социализъм “ точно страната, проникваща и регулираща всички аспекти на човешкия живот, е главният инструмент на ръководещата комунистическа партия, посредством който тя трансформира всекиго в „ строител на комунистическото бъдеще “. Как страната няма да е демиург, „ алфа и омега “ на публичния живот, нали? Е, и образователната стратегия на МОН стартира с страната, това е „ толкова просто и разумно “, както е споделил пролетарският стихотворец.

В учебника се разискват доста световни тематики като пандемията, тероризма, климатичните промени и други Смятате ли, че тези въпроси въобще вълнуват българските възпитаници?

Българските възпитаници, както и всички други в тази възраст, възраст се вълнуват от любовта, половия живот и така нататък, само че също и по тези въпроси може да има убийствено скучни и отблъскващи учебници. Както и противоположното, даже висша математика може да се преподава по атрактивен и вълнуващ метод. Лев Троцкий, интелигентът, който направи болшевишката гражданска война, има поредност впечатляващо проницателни сентенции. Например, той е споделил: „ Вие може да си мислите, че не се интересувате от войната. Но тя се интересува от Вас! “ Вие може и да неглижирате тероризма, само че не може да сте сигурни, че той няма да Ви доближи.

Тогава значимият въпрос е по какъв начин реагира учебникът по гражданско обучение на тази заплаха – дали посредством формулировка, която би трябвало да зазубрите. Или с инструктаж по какъв начин да постъпите, в случай че се окажете в обстановка на терористична офанзива. Начинът преподавател да убие гражданското обучение е да изпитва учениците си дали са наизустили този инструктаж…

Трябва ли летните митинги от 2020 година, а и митингите от 2013 година под надпис „ ДАНСwithme “ да бъдат в учебниците по гражданско обучение? Как можем да разбираем последните огромни митинги в България на 18-годишен юноша?

Това може да стане по един единствен метод – мъдро и с схващане. И изрично няма да стане принудително. Обаче, както споделя Йори, някои могат, а други - не.

По принцип всичко, което се отнася до нашия обществен живот, в това число и митингите, може и би трябвало да бъде предмет на полемика в час по гражданско обучение. За да могат най-малко идващите генерации да знаят, че вдигнат пестник не те прави жител. Гражданин става оня, който владее на практика инструментите за отбрана и развиване на изискванията за нашия взаимен живот. За да изкопаеш дупка, ти би трябвало кирка и лопата; с цел да влезеш в интернет, ти би трябвало компютър. За да станеш жител, би трябвало да владееш метода за организация на доброволческа акция, медийна акция – също; да знаеш какво е фондонабиране – за какво се прави и как; би трябвало да участваш в контрола над локалните управляващи, само че и това се учи посредством правене по гражданско обучение. Стига да знаеш по какъв начин и да ти е значимо! Защото другояче ще продължаваме да живеем, както и до момента. И ще избираме да ни ръководи оня, който знае само да ни гледа доста лошо…
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР