Експертността и популярността ще бъдат водещи при формирането на листите

...
Експертността и популярността ще бъдат водещи при формирането на листите
Коментари Харесай

Паргов пред SafeNews: БСП въобще не се готви за „сглобка“

Експертността и известността ще бъдат водещи при образуването на листите на БСП-Обединена левица. Това съобщи в особено изявление за SafeNews доктор Калоян Паргов, ръководител на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания и член на Националния съвет на Българска социалистическа партия.  „ Виждам, че хора от разнообразни райони на страната са издигнали моята кандидатура. Приемам това като оценка на дългогодишната ми партийна и социална работа и бих приел с чест, стига Националният съвет на Българска социалистическа партия реши, че моите познания, умения и потенциал могат да бъдат потребни, с цел да допринеса за триумфа на тези избори “, съобщи Паргов.

 

SN: Господин Паргов, с какви хрумвания и политики ще преодолеете резултата от 7,06 % на последните избори за 50-ия парламент?

Правилен въпрос. Започвате в обратна посока, с рецептата по тази причина по какъв начин покажем растеж на тези избори за разлика от предходните. Има три неща, които са значими. Едното от тях е наличието и концепцията. Първо, Българска социалистическа партия влезе в една ниша последните години, под управлението на Корнелия Нинова, която е чисто националистическа. Тази линия не е удачна и по-скоро не е присъща за Българска социалистическа партия, въпреки че времената на радикализация изискват да се заема полюсни отзиви. Времето е такова, само че в тази ситуация нищо полюсно не е потвърдило, че работи в света – нито за зелената договорка, нито срещу нея. Истината е някъде по средата. Темата с джендър идеологията се изчерпа с решението на Конституционния съд, само че Българска социалистическа партия не я смъкна от въоръжение, сякаш нямаше какво да издигне. Темата за обществените придобивки е тематика, изконна за Българска социалистическа партия, само че да припомня, че подобен вид политика се организира и от десни партии, в това число и от Хитлер, който имал доста мощна обществена стратегия. Тоест в центъра на диалога би трябвало да бъдат върнати някои изконни за лявото неща.

SN:Какво имате поради?

Това са тематики, свързани с концепцията за преразпределението на богаството на страната, откъдето потегля лявото преди повече от 100 години. Идеята за преразпределение на приходите, концепцията за достъпността на разнообразни богатства от всички жители за превъзмогване на неравенствата. Този изразителност би отивала повече на една достоверна лява коалиция, за която ние имаме искания да сме. Допустимо ли е в 21-и век в над 200 места да са без вода  или до достъп до водата? Водата ще става нещо все по-ценен запас и прогнозата е, че поради нея ще се водят войни.

SN: БСП-Обединена левица мисли ли в тази тенденция?

В лявото пространство има не малко експертиза, защото има не малко специалисти, които са взели участие в построяването на хидроинженерни обекти през последните 60-70-те години на предишния век.

SN: Българска социалистическа партия в годините имаше концепция за въвеждането на налог обогаство, страната да преразпределя по-голям дял от Брутният вътрешен продукт, концепцията за необлагаемия най-малко. Тези хрумвания стоят ли на дневен ред?

Коалицията се образува в придвижване. Със сигурност тези хрумвания ще бъдат разисквани. Промяната на данъчно- осигурителната система изисква едно по-спокойно време и съществуване на държавно управление. Нужен е  спокоен диалог в страната, на всички групи, общности, специалисти, синдикатите по тази тематика. Въпросът е какво да вършим с тези пари и къде да ги насочим? Повече за обучение, повече за опазване на здравето, смяна на модела на опазване на здравето?….. С хрумвания като тази, че здравето не е стока и лечебните заведения не би трябвало да са търговски дружества….. Следващия въпрос е какво да бъдат лечебните заведения, в случай че не са търговски сдружения, в какво да се трансфорат? Истината е, че казусът е по-дълбок. По тези въпроси работят експертните групи на обединението, с цел да образуват една стратегия, която се основава в придвижване, тъй като времето го изисква. С тази стратегия ще покажем едно по-различно лице на Обединената левица, защитаващи концепциите на всички участници в тази коалиция.  Мая Манолова да вземем за пример ще бъде най-активна в отбраната на правата на жителите.

SN:Да Ви върна към политическите тематики. Предстоят диалози за листите на обединението. На какво ще заложите – на млади, нови лица и хора с опит? И Вие персонално имате ли упоритост да ставате народен представител?

Това е втория детайл от тази структура – въздействието и концепциите би трябвало да бъдат комуникирани от лица. Лицата от една акция са хора от листите. На първо място, това са водачите на листите, които са локомотива на всяка една листа. Тук би трябвало да има комбиниране от експертност и районна тежест. Тоест, имаш някаква известност в съответния район и имаш някаква експертност в избрана област. Оттам натактък възрастовия детайл – млад или остарял, не би трябвало да бъде водещ за тези лица. Популярност и експертност би трябвало да бъдат водещи. Що се отнася до мен – аз доста пъти съм имал опция да бъда лидер на листа като ръководител на градския съвет на Българска социалистическа партия, отказал съм в името на партията. Виждам, че хора от разнообразни райони на страната са издигнали моята кандидатура. Приемам това като оценка на дългогодишната ми партийна и социална работа и бих приел с чест, стига Националният съвет на Българска социалистическа партия реши, че моите познания и умения, потенциал могат да бъдат потребни, с цел да допринеса за триумфа на БСП-Обединена левица на тези избори.

SN: Как ще коментирате изказванието на Корнелия Нинова, че Бойко Борисов е съумял да закачи скалпа на Българска социалистическа партия на колана си и че се готви нова сглобка с присъединяване на Българска социалистическа партия?

Господин Борисов към този момент е в акция. А Корнелия Нинова, която загуби вътрешно-партийната борба, познавайки нейния жанр, няма да спре с тези тези. Тук въпросът е: Защо се случва всичко това? Оттоворът е – да се попречи на подема на тази лява коалиция. Истината е, че има конгресно решение, което не позволява коалиция с партия ГЕРБ. Единствено конгресът на Българска социалистическа партия може да реши дали такова нещо би се случило. На този стадий няма никакво съображение да се твърди, че Българска социалистическа партия се готви за някаква сглобка или както там известно започнахме да принизяваме опитите да бъде основано държавно управление. Категорично това е една нечиста сделка от страна на господин Борисов, ловко употребена от госпожа Нинова. Да припомня, че предходната година имаше договаряния за сформиране на правитество и имашу клюки,че са препоръчани три или четири министерски места да бъдат разпределени сред доближените на Нинова. Слава Богу, нещо се случи и тогавашното управление му увря акъла, че това не е нужно. Сегашното управление на Българска социалистическа партия няма желание да влиза в сходен вид взаимоотношения, доколкото виждам и то на прага на следващите предварителни избори.

SN: Не мога да не ви попитам за концепцията на ГЕРБ за въвеждане на пропорционално-мажоритарна система…

Тази концепция отчасти беше въведена от Българска социалистическа партия през 2009 година. Тогава мажоритарните водачи ГЕРБ и Движение за права и свободи обраха до един. Българска социалистическа партия загуби от тази концепция тогава. Тя беше въведена тъкмо преди изборите. Тогава един прочут професор като Андрей Пантев, който беше мажоритарен лидер във Велико Търново, загуби от незнайния физкултурник Цветан Цветанов. Един прочут професор Радослав Гайдарски, избавил хиляди животи, мажоритарен лидер на Българска социалистическа партия във Видин, загуби от една фризъорка от ГЕРБ. Казвам това, с цел да слага под подозрение рецептата, която Борисов стартира.

            Да вземем гръцкия модел на нареждане на листите

Вместо това, в случай че в действителност желае да има мажоритарен детайл, защото виждам че той на гръцка вълна през последните няколко месеца, дано да вземем гръцкия модел на нареждане на листи на партиите. Където всички претенденти са подредени по азбучен ред, а не съгласно претенциите на един или различен водач. И по този начин да дадем опция на хората да гласоподават магоритарно единствено за персони.

SN: Изцяло мажоритарна система….

Това е гръцкия модел. Даваме опция на хората да си избират кой биха предпочели и се подрежда листа по преференции. Има доста хора, които нямат партийни пристрастия – ние приказваме тъкмо за тези хора. Те желаят да видят хора с тежест, с капицитет, с опит, общественици. От тона ще пострадат професионалните политици, както страдат в Гърция. Но ето ви едно контрапредложение на това на господин Борисов.

SN: Тази концепция обсъждана ли е в обединението или това е Ваше персонално мнение?

Не е обсъждано в обединението. Не знам дали самият Борисов е обсъждал в ГЕРБ концепцията за пропорционално-мажоритарна система. Но той има право като едноличен водач да го каже. Аз представям тази концепция от мое име. Ще го предложа и в обединението, в случай че се стигне до такова разискване.

създател: Кремена Кръстева

Още вести четете в: Интервю, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР