Проф.д.ик.н. Нина Дюлгерова На 16 март 2022 година президентът на

...
Проф.д.ик.н. Нина Дюлгерова На 16 март 2022 година президентът на
Коментари Харесай

Президентът Токаев провежда мащабни реформи в Казахстан

Проф.д.ик.н. Нина Дюлгерова

На 16 март 2022 година президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев излезе с послание към народа на Казахстан, в което показа ред амбициозни промени, които следва да се извършат.

Президентът на Казахстан акцентира значимото значение на преразглеждането на пълномощията на президента, като от президентска република с огромни президентски пълномощия ще се минава към президентска република със мощен парламент. Държавният глава със закон ще бъде длъжен да приключи участието си в политическа партия за интервала на мандата си, а кметовете и техните заместници няма да могат да заемат длъжности в партийните структури.

Реформите също по този начин плануват рационализиране на изборната система, модерниза;ция на изборния развой, разширение на опциите за развиване на партийната система.

Реформите ще обиден и административно-териториалното устройство на страната. Президентът предложи да се основат Абайска и Улътауска области с регионални центрове надлежно в градовете Семей и Жезказган. Лидерът на Казахстан също по този начин разгласи, че Алматинска област ще бъде разграничена на две нови – Алматинска с център Капшагай и Жетисуйска област с регионален център в Талдъкорган.

Отделно К.Токаев приказва за реализацията на предпочитаните антикризисни ограничения, с акцент върху решаването на социално-икономическите въпроси, включително обезпечаване резистентност на националната валута. Фирми с държавно присъединяване би трябвало да усилят износа на артикули и услуги за валута, а държавната администрация би трябвало да понижи бюрократичната тежест.

За осъществяване на поставените амбициозни задания в Конституцията на страната ще бъдат импортирани повече от 30 промени.

По този метод, провежданите в Казахстан промени образно демонстрират огромна промяна на държавното устойство, демократизация на обществото, реформиране на цялата страна. Държавата ще се реформира за създаване на „ Нов Казахстан “, който ще послужи за образец на доста страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР