Проектът за нов Закон за физическото възпитание и спорта ще

...
Проектът за нов Закон за физическото възпитание и спорта ще
Коментари Харесай

Гледат през септември проекта за нов закон за спорт

Проектът за нов Закон за физическото образование и спорта ще влезе за второ гласоподаване в пленарна зала през септември 2018 година след края на лятната почивка на Народното събрание. Приключи работата по него на работната група, формирана с решение на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, която регистрира всички оферти за промени от страна на парламентарно показаните политически сили.

Новият ЗФВС трансформира напълно структурата и философията на съществуващия закон. В него има голям брой нови моменти, а някои от тях са много смели. Още при поръчките да направи нов закон през 2015 година спортният министър Красен Кралев сподели, че желае да промени напълно философията на настоящия закон и да го осъвремени, като регистрира и случаите от практиката, които са посочили, че законовите разпореждания са непълни. Факт е, че планът е доста по-изчерпателен от в този момент настоящия закон. Ако се одобряват финално наредбите в частта спортни обекти, те ще спомогнат за привличането на вложения в спортна инфраструктура.

За да се осъществят концепциите на новия Закон за физическото образование и спорта е нужен необятен консенсус измежду народните представители и спортните дейци, което е задачата както на вносителя на законопроекта Министерството на младежта и спорта, по този начин и на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 44-то Народно събрание.

По тази при изработването му са регистрирани голям брой мнения на спортни и неправителствени организации, а при разискването му в комисии са импортирани доста нови оферти от народни представители от всички политически сили.

Първият план на нов Закон за физическото образование и спорта е показан на медиите и за публично разискване напролет на 2016 година След процедура по отчитане на мненията е утвърден с Рeшение № 690 на Министерския съвет от 19 август 2016 година и импортиран в 43-то Народно заседание, където съгласно правилника е разпределен за разглеждане в комисии. Поради оставката на държавното управление и разформироване на 43-то Народно събрание, законопроектът не съумява да влезе за разискване в комисии и пленарна зала. На 11.08.2017 година при идващото държавно управление Министерството на младежта и спорта стартира повторна процедура за координиране на плана с сегашния Министерски съвет, респ. включването му в законодателната стратегия на 44-то Народно заседание.

След извършеното координиране и публично разискване, предоставените мнения и оферти са отразени или разисквани, и законопроектът е изпратен към Министерски съвет. На свое съвещание на 30.08.2017 година, Министерският съвет е разгледал наново импортираното решения за одобрение на Проектозакона за физическото образование и спорта. В рамките на разискването са наранени противоречиви тематики от страна на някои министерства, като в тази връзка с протоколно решение е признат плана на решение за одобрение на законопроекта с направените в него промени, допълнения и разяснения. Вносителят т.е. Министерство на младежта и спорта би трябвало да приготви окончателния вид на законопроекта и претекстовете към него за внасяне в Народно заседание. След изчистване на противоречивите моменти, окончателният вид на законопроекта е възложен в Министерския съвет и е утвърден с Решение № 572 на Министерския съвет от 5 октомври 2017 година

Министерски съвет внася законопроекта в 44-то Народно заседание, където е разпределен за разглеждане по съответния ред. Проектът за нов ЗФВС е разпределен за разглеждане на 6 парламентарни комисии, като водеща е Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. След представянето му в комисии от министъра на младежта и спорта, той е подсилен кардинално от всяка от тях и на 13 декември 2017 година законопроектът влиза за първо гласоподаване в пленарна зала. Със 105 гласа „ За " и 52 „ Против " законопроектът е признат на първо четене. По време на разискването всички политически сили се сплотяват към нуждата от основаването на нов закон, само че имат кардинални разлики за някои от текстовете му. Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, който изнася водещия отчет оповестява, че на съвещание на комисията е взето решение да бъде основана работна група с присъединяване и на 5-те парламентарно показани партии, която да работи по текстовете му сред първо и второ четене. Парламентът взема и решение да усили периода за предоставяне на оферти на оптималния от 3 седмици.

В периода за подаване на оферти са постъпили такива от всички парламентарни сили, като общият им брой е 130. Работната група е разгледала и отчела предложенията на всички парламентарно показани политически сили и мненията на всички спортни дейци и организации. Не може да пропуснем обстоятелството, че законът, който контролира публичните връзки в спорта е прекомерно комплицирана материя, защото в него се акумулират повече от 7 нормативни уредби, като се стартира от всички закони за благосъстоятелност, Закон за отговорностите и договорите, нормативната уредба на лицензионното право, Закон за юридически лица с нестопанска цел, Търговски закон, Закон за административни нарушавания и санкции и Административнопроцесуален кодекс. Това постанова изключително внимание от страна на законодателните референти в Народното събрание, които към този момент завършват своята работа, защото всички текстове би трябвало да са прецизирани, обвързани и непротиворечащи от правно-техническа позиция. В умозаключение е значимо да подчертаем, че нормално напълно нов закон лишава доста повече софтуерно време от един закон за изменение и допълнение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР