Продължителните наблюдения на Северния полюс на Сатурн са довели до

...
Продължителните наблюдения на Северния полюс на Сатурн са довели до
Коментари Харесай

Астрономи откриха нов вид урагани на Северния полюс на Сатурн

Продължителните наблюдения на Северния полюс на Сатурн са довели до откритието от испански планетолози на нов тип урагани, зараждащи в атмосферата на газовия колос всеки 30-60 години, съобщи ТАСС.

Учените допускат, че те са свързани с Големите бели петна в екваториалните зони на планетата. „ За пръв път можахме да следим подобен огромен брой урагани на разнообразни ширини. Подобни урагани на Земята изчезват безусловно за броени дни, до момента в който един от следените от нас на Сатурн продължи над седем месеца “, съобщи Аугусин Санчес-Лавега от университета в Билбао.

Веднъж на 30 години, което подхожда на една сатурнова година, астрономите могат да следят великански урагани на тази планета. Досега учените са записали седем сходни вихъра, зараждащи в умерените ширини и мигриращи към екватора. Впоследствие те обгръщат съвсем цялата атмосфера на планетата. Последният от тях беше регистриран през 2010 година, когато даже и астрономите-любители можаха да следят Голямо бяло леке с размери 15 000 км.

Успоредно с тях на полюсите на Сатурн пораждат по-малки урагани, чийто диаметър не надвишава 2000 км. Те изчезват в границите на няколко дни или седмица и не съумяват да набъбнат до по-големи размери. Новият тип урагани не могат да обхванат в други райони на планетата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР