Продължаващият 30-годишен преход, промените, очакванията и реалностите на българите бяха

...
Продължаващият 30-годишен преход, промените, очакванията и реалностите на българите бяха
Коментари Харесай

Румен Радев: Преходът се оказа сложен процес, изпълнен с разочарование

Продължаващият 30-годишен преход, измененията, упованията и действителностите на българите бяха акцент при отбелязването на 25-годишнината на българския клон на фондация " Фридрих Еберт ". Десетки посетители почетоха честването в София и поздравиха шефа на бюрото Хелене Кортлендер. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова също бяха измежду формалните лица.

" Успяхме да придвижим обществено-политическия живот към демократично ръководство. Но процесът беше обвързван с дълбоки, от време на време съпроводени с катаклизми обществено-политически промени и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт. Той се оказа комплициран, многовекторен, бездънен развой, зареден с доста сила, с доста очаквания и очакване, само че и с доста превратности и разочарования ", съобщи президентът.

Радев насочи и въпрос, който всички си задават: изгубихме ли се в прехода. " Защо България продължава да се топи и за какво опустошителната демографска рецесия е най-голяма опасност за сегашното и бъдещето на България? Защо не успяхме да реализираме мечтаните стандарт и качество на живот и стотици хиляди българи живеят в беднотия и обществено изключване? Защо не успяхме да реализираме висок, резистентен стопански ритъм на развиване, който да ни води по-бързо към междинното ниво за Европа и да даде вероятност на младежите, тъй че да остават в България ", попита президентът. По думите му търсенето на отговор единствено в числа и стопански измерители не е задоволително. Истинските въпроси съгласно Радев са други. " Имаме ли действително разделяне на управляващите? Гарантират ли се свободата и равните благоприятни условия? Гарантирана ли е и необратимостта на демократичните процеси? Доколко жителите са овластени да оказват въздействие върху ръководството и неговия надзор? ", продължи той с острите въпроси. Радев акцентира, че разделянето на управляващите ерозира, когато Народното събрание е подвластен от държавното управление и не може да го управлява по този начин, както е заложено в Конституцията.

" Когато се задушава свободата на медиите, се заглушава и гласът на жителите. Когато корупцията, изключително по високите етажи на властта, остава безнаказана, жителите губят доверие в правовата страна. Когато ръководството стартира да става непрозрачно, безотчетно, безотговорно, когато се харчат и то колосални публични запаси без или с фиктивни публични поръчки, когато качеството не дава отговор на изразходваните средства, тогава жителите стартират да губят доверие в ръководството ", предизвести Радев.

Юбилея на " Фридрих Еберт " почете новият дипломат на Германия у нас Кристоф Айнхорн. Той провокира усмивки в залата, като избра да опише обстановката с думата " неразбория ", произнесена на български. Според него миналите 30 година обаче могат да се въплътят в думата " независимост ".

" 30 години преход в 30 фотоси " е озаглавена изложбата на политическия фоторепортер Иван Стоименов. " С рухването на Берлинската стена всички чакахме, че нещо ново ще ни се случи. Надеждите бяха огромни, само че, както виждаме, се оказа, че демокрацията не е чак толкоз елементарно нещо ", съобщи той при откриването. Стоименов акцентира, че се е опитал да покаже човешкото лице на социализма. Времето сподели, че не всичко ново е по-добро от остарялото, заключи той. Дълъг ще е диалогът за какво избрах тъкмо тези фотоси, посочи той. Фотографиите му улавят съществени мигове от зората на демокрацията, митингите, значими политически събития.

Поздравление от ПГ " Българска социалистическа партия за България " насочи зам.-председателят Крум Зарков. По няколко думи споделиха и президентите на КНСБ и КТ " Подкрепа " Пламен Димитров и Димитър Манолов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР