“Продължаваме промяната“ ще е сериозен политически проект, коментира социологът Живко

...
“Продължаваме промяната“ ще е сериозен политически проект, коментира социологът Живко
Коментари Харесай

“Продължаваме промяната“ ще е сериозен проект, прогнозира Живко Георгиев

“Продължаваме смяната “ ще е сериозен политически план, разяснява социологът Живко Георгиев в изявление БГНЕС.

“Поне до момента в който извърши своята задача, която е демонтиране на остарелия политически модел, няма да се окаже като Национална движение „Симеон Втори". Решаващи ще са локалните избори. На тях “Продължаваме смяната “ ще би трябвало да вземе солидни позиции в локалната власт. Нещо, което Национална движение „Симеон Втори" не съумя да направи, по тази причина се оказа нежен план “, сподели Георгиев.

Според него в този момент има условия за основаване на постоянна ръководеща коалиция, тъй като разликите на партиите не са от основно значение.

“Нищо не пречи да има такава коалиция. Различията не са от такова естество, че да основават спънки. Нека си спомним тройната коалиция на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори". Толкова ли бяха общи целите им? “, разяснява Георгиев.

Сривът на резултатите на " Демократична България “ и вероятната възможна коалиция с Българска социалистическа партия тормозят доста гласоподаватели на градската десница

“Има риск възможна коалиция с Българска социалистическа партия да отблъсне част от гласоподавателите на Демократична България, само че не го преувеличавам. Нека забележим съдружното съглашение. Електоратът на Демократична България е рационално мислещ. Ако е реализирано съглашение, което е безапелационно и реалистично, няма да има проблем “, счита Георгиев.

Според него свиването на “Има подобен народ “ е нещо предстоящо предвид на неразбираемата тактика на партията.

“Те съумяха да реализират висок резултат на предходните избори, тъй като привлякоха чист углавен избор, което обаче не значи, че този елкторат ще остане персонално техен. Сега са останали единствено тези, които са дали своят вот по разбиране за тях, а са отпаднали тези, които са ги подкрепили, с цел да санкционират статуквото. Сега те се насочиха към други обединения. Провалът е подбуден от неумелата игра, когато бяха първи и разочарованието в електората им. Но се появи и партия, която наподобява по-релевантно да сътвори болшинство. Има Такъв Народ нямаха потенциал. Мисля, че самите те бяха сюрпризирани от високите си резултати на предишните избори “, сподели социологът.

Той добави, че позицията на “Възраждане “ е извънредно любопитна и комплицирана. Те няма да вземат участие в ръководството, само че ще могат умерено да подлагат на критика всички останали, тъй като няма да носят отговорност. Това съгласно мнозина може да усили поддръжката за тях.

“Възраждане “ несъмнено има бъдеще в краткосрочна вероятност. Особено в случай че партията е съумяла да извлече поучения от неуспехите на “Атака “, НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация. Колкото и да е преференциална тази позиция, толкоз е и рискова. Те ще могат свободно да подлагат на критика държавното управление, а понякога ще могат да демонстрират и конструктивизъм, като поддържат избрани решение. В опозиционното пространство не ги виждам, като съдружници на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ще би трябвало да стрелят рецензии в две направления, тъй като другояче ще изгубят уникалност и позициониране, в случай че подлагат на критика единствено държавното управление. Дали ще съумеят да се възползват от обстановката или ще изпаднат в изолираност, следва да разберем “, сподели Живко Георгиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР