Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) предложиха дерогацията за внос на руски

...
Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) предложиха дерогацията за внос на руски
Коментари Харесай

Путин е взел властта в България. ПП-ДБ искат руският нефт да остане до 15 март

" Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) предложиха дерогацията за импорт на съветски нефт за " Лукойл Нефтохим " да отпадне на 15 март 2023 година Това се случва макар настояването на ГЕРБ и Движение за права и свободи изключението да отпадне незабавно.

Новината идва, откакто преди седмица разбор 1 милиарда евро с помощта на " Лукойл " опцията да доставя нефт по море в България. Според отчета тези средства са били употребявани за финансиране на войната в Украйна.

Заради опълчването сред сътрудниците в ръководството министър председателят Николай Денков свика за четвъртък изключително съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, с цел да бъде разискван този въпрос. По-късно се чака гласоподаване в пленарната зала.

България е единствената страна в Европейски Съюз, която (дерогация) от глобите и може да внася съветски нефт до октомври 2024 година

Във вторник в енергийната комисия, с гласовете на ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и " Възраждане ", беше отритнат планът на ГЕРБ за лишаване правото на " Лукойл " да внася недопечен съветски нефт до три дни от приемането на такава корекция. От ПП-ДБ споделиха, че срокът е невероятно къс и анулацията на дерогацията в този момент може да докара до разтърсвания и увеличение на цените на горивата през зимата.

Депутатът от обединението Радослав Рибарски сподели, че ПП-ДБ са " склонни " да оставят дерогацията до 15 март 2023г. Той се базира на отчети в секретното деловодство, съгласно които по-ранно отдръпване на дерогацията ще докара до проблеми.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дефинира доводите на ПП-ДБ като " измислици " и сподели, че няма да участва на съвещанието в Министерския съвет на следващия ден.

Срещу предлагането на ПП-ДБ се изрече и глобеният по световния закон " Магнитски " народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Той сподели, че дружно с сътрудниците си " ще считаме, че Путин е взел властта в България ", в случай че дерогацията не отпадне незабавно. Той свърза решението с преустановяване на финансирането на " съветската страна и Вагнер ".

Изключението за България от глобите против вноса на съветски нефт беше обезпечено през 2022 година по време на ръководството на кабинета на Кирил Петков. Преди дни сегашният министър председател ГЕРБ да анулират дерогацията през март, когато министър председател към този момент ще бъде Мария Габриел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР