Служебният премиер Димитър Главчев ще подаде сигнал в прокуратурата и

...
Служебният премиер Димитър Главчев ще подаде сигнал в прокуратурата и
Коментари Харесай

Главчев иска прокуратурата и ДАНС да проверят разрешителните на болница Мама и аз

Служебният министър председател Димитър Главчев ще подаде сигнал в прокуратурата и в Държавната организация „ Национална сигурност “ ( ДАНС ) по случая с плана за болница „ Мама и аз “ . Това заяви държавната осведомителна работа в петък.

В същия ден Националната здравноосигурителна каса ( НЗОК ) удостовери, че е издала 2 позитивни мнения за плана на болничното заведение. По-рано в четвъртък от Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ ( ИАМН ) оповестиха, че са изготвили общо 3 оценки на плана.

Новините идват, откакто тази седмица служебният кабинет решението за създаване на частна многопрофилна болница „ Мама и аз “ в София .

Във вторник държавното управление на Главчев единомислещо поддържа градежа на болничното заведение, а Главчев отбрани решението. Това провокира от институции, партии и неправителствени организации, съгласно които планът ще попречи на построяването на държавна детска болница.

В резултат в сряда Министерският съвет анулира решението си. В петък Главчев разгласи, че ще изиска от ДАНС и прокуратурата да създадат „ цялостна инспекция на обстоятелствата и събитията, свързани с даването на позволение за създаване на лечебното заведение “.

Това се случва „ в отговор на необятния публичен отзив, обвързван с плана “, пишат още от държавната пресслужба.

Основният въпрос, който докара до този отзив към плана „ Мама и аз “, е:
дали той ще съставлява частна детска болница, която може да попречва построяването на държавна такава;или се възнамерява огромна многопрофилна болница, каквато съгласно решение на Министерството на здравеопазването отпреди 2 години не е нужна.
И двата разновидността провокираха отрицателни реакции.

За потребността от създаване на се приказва от години, само че реализацията на плана се бави.
Кой е оценявал плана за болничното заведение
От здравната каса потвърдиха в петък, че са издали 2 позитивни мнения за плана за болница „ Мама и аз “:
Първият документ е подписан на 1 февруари 2023 година от краткотрайната шефка на НЗОК доктор Йорданка Пенкова .Второто мнение е от 27 ноември 2023 година с подписа на тогавашния шеф Станимир Михайлов , определен за поста на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ ( ПП-ДБ ).
По-рано Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ заяви, че е изготвила 3 сложни оценки на плана.

Първата (от 20 април 2023 година ) е с подписа на тогавашния шеф на организацията проф. Росен Коларов след първото позитивно мнение на здравната каса. По това време министър на опазването на здравето е доктор Асен Меджидиев от служебния кабинет на Гълъб Донев .

При настояването на тази оценка компанията заявител - „ Търговска лига “ , е показала, че ще строи педиатрична болница. Анализ на ИАМН е посочил, че в случай че това предложение се утвърди, няма да има задоволително експерти за дълго чаканата и към момента непостроена държавна детска болница.

В отговор „ Търговска лига “ трансформира предлагането си и споделя, че частната болница ще има единствено една педиатрична конструкция, а няма да е напълно детска. Въпреки това името на плана „ Мама и аз “ (което звучи като име на детска болница) остава същото.

Втората оценка на ИАМН е конкретизиране към първата и още веднъж е подписана от Коларов на 16 юни 2023 година

Последната оценка е подписана на 6 март 2024 година от сегашната директорка на организацията Иванка Динева . Динева беше препоръчана от ГЕРБ за шефка на здравната каса, само че предишния юли заради „ персонални аргументи “. Подписът ѝ под оценката на ИАМН е разследване от позитивното мнение за плана от тогавашния началник на НЗОК Михайлов.
Защо се заприказва за „ Мама и аз “
След като служебният кабинет в началото утвърди плана „ Мама и аз “ тази седмица, представители на Обществения съвет за основаване на Национална детска болница разкритикуваха решението.

Членката на съвета юрист Мария Шаркова сподели, че сходна частна детска болница няма да работи в интерес на публичния интерес, а ще търси облага. Шаркова сподели, че съветът ще упорства документите към плана да станат обществени.

Критики имаше и от страна на представители на ПП-ДБ, президента Румен Радев и глобения за корупция от Съединени американски щати водач на Движение за права и свободи Делян Пеевски .

От ПП-ДБ споделиха, че ще подадат сигнал до ДАНС и прокуратурата по случая.

През седмицата стана ясно, че в действителност плануваните кревати за педиатрично поделение в плана „ Мама и аз “ са доста дребна част от общия брой - едвам 40 от общо 413.

След анулацията на решението на държавното управление „ Търговска лига “ промени концепцията на плана и съобщи, че се отхвърля от основаването на педиатрично поделение и този път ще промени името на препоръчаната болница.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР