С голямо мнозинство сръбският парламент одобри новото правителство на страната

...
С голямо мнозинство сръбският парламент одобри новото правителство на страната
Коментари Харесай

Сърбия има ново правителство. Двама министри са санкционирани от САЩ за корупция и връзки с Русия

С огромно болшинство сръбският парламент утвърди новото държавно управление на страната с министър председател Милош Вучевич от популистката Сръбска прогресивна партия (СНС). В поддръжка на новия кабинет в четвъртък гласоподаваха 152 от общо 250 депутати.

В държавното управление вземат участие двама политици, включени в санкционните описи на Съединени американски щати за корупционни практики и подкрепяне на Русия .

Новината идва близо 5 месеца след в Сърбия, които се организираха предишния декември. Най-голяма поддръжка във вота събра СНС - партията на сръбския президент Александър Вучич . Опозиционната коалиция „ Сърбия против насилието “ остана на второ място.

След изборите в страната против хипотетични, а студенти Белград със седяща стачка.

Въпреки гражданското неодобрение изборите не бяха анулирани. Сега новото сръбско държавно управление ще има 25 министерства и още петима министри без портфейл.

Двама от новите министри са глобени от Съединени американски щати. Това са Александър Вулин , който ще извършва функционалностите на вицепремиер, и Ненад Попович , който беше определен за един от министрите без портфейл.

Вулин е някогашен шеф на сръбската организация за сигурност. Той беше обиден от глобите на Съединени американски щати през юли 2023 година за „ корупционни и дестабилизиращи дейности, които са улеснили злонамерените дейности на Русия в района “.

Попович е предприемач и някогашен министър без портфейл. Той попадна в санкционния лист на Съединени американски щати през ноември 2023 година за хипотетични „ действия в бранша на електрониката в стопанската система на Русия “.

Съединени американски щати обявиха, че са „ разочаровани “ от обстоятелството, че двама души, на които са наложени американски наказания, вземат участие в новото държавно управление.

„ Позицията ни във връзка с господин Вулин и господин Попович е добре известна. Те остават под глобите на Съединени американски щати “, сподели представител на Държавния департамент на Съединени американски щати (американското външно министерство - б.а) в писмена позиция до Свободна Европа.

Новоизбраният министър-председател на Сърбия Милош Вучевич, който е и водач на СНС, сподели пред Народното събрание, че неговото държавно управление ще бъде кабинет на приемствеността и ще работи за присъединението на страната към Европейския съюз (ЕС).

Въпреки това Вучевич осъди упованията на Европейски Съюз Сърбия на някогашната си провинция Косово , както и да се причисли към глобите против Русия поради против Украйна .

Вучевич дефинира тези условия като опит за унижение на Сърбия и сподели, че страната му няма да се откаже от другарството си с Русия.

Новият кабинет встъпи в служба и в навечерието на първата годишнина от през май 2023 година, която се отбелязва в петък. Само два дни след тази офанзива в Сърбия се организира.

При нападенията починаха общо 18 души. И при двете хипотетичните причинители са младежи - на 14 и.

осъдиха културата на принуждение и желаеха оставката на президента Вучич. Той не се отдръпна от поста си, само че разгласи предварителни парламентарни избори.

Тези събития станаха мотив за обединяване на сръбската съпротива в обединението „ Сърбия против насилието “, която обаче не съумя да завоюва болшинство на изборите.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР