Хърватските депутати гласуваха в петък за ново правителство, което бележи

...
Хърватските депутати гласуваха в петък за ново правителство, което бележи
Коментари Харесай

Хърватия има ново правителство

Хърватските депутати гласоподаваха в петък " за " ново държавно управление , което бележи завой надясно в друга страна от Европейския съюз (ЕС) преди парламентарните избори в 27-членния блок идващия месец, оповестява АП.

Въпреки че към момента се господства от консервативния Хърватски либерален съюз или ХДС, новото хърватско държавно управление към този момент включва и твърдо дясното " Отечествено придвижване ", относително нова партия, която се очерта като водеща след неубедителни парламентарни избори през април.

Новият кабинет на премиера Андрей Пленкович, който стартира третия си следващ мандат на поста, беше утвърден със 79-61 гласа в 151-членното заседание.

ХДС завоюва най-вече гласове на изборите на 17 април, само че не задоволително, с цел да ръководи самичък. Сравнително едва болшинство за новото съдружно държавно управление може да сложи началото на интервал на политическа неустойчивост след дългогодишната доминация на ХДС.
 Управляващите печелят изборите в Хърватия
Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се договаряния за сформиране на коалиция

В речта си Пленкович сподели, че новото му държавно управление ще се концентрира върху по- нататъшния стопански напредък и модернизацията, като сподели, че до момента " жителите са признали нашите старания ".

Икономиката на Хърватия беше измежду най-слабите в Европейски Съюз, когато се причисли към блока през 2013 година, само че от този момент съумя да се причисли към единния валутен пазар предходната година. Страната с население от 3,8 милиона души разчита в огромна степен на доходи от туризъм по зашеметяващото крайбрежие на Адриатическо море.

За първи път от години държавното управление на Хърватия не включва партия, представляваща етническото сръбско малцинство в Хърватия , откакто Движението за татковина, известно като Директива за птиците, възрази против тяхното присъединяване. Това породи опасения, че мъчно постигнатият етнически баланс на Хърватия след сръбско-хърватската война от 1991-95 година може да бъде нарушен.

Пленкович даде обещание, че " ще се грижим за правата на националните малцинства , ще ги почитаме, ще пазиме постигнатите права и ще се погрижим всеки в Хърватия, всеки наш жител, да се усеща добре ".

Но Аня Симпрага, някогашен държавен министър от Независимата демократична сръбска партия, предизвести по време на дебата в петък, че " към този момент сме очевидци на радикализация " .

Партията " Родно придвижване " е формирана най-вече от радикални националисти и обществени консерватори, които са напуснали ХДС. Партията се управлява от твърдолинейния кмет на източния град Вуковар, който беше опустошен през 1991 година при започване на войната за самостоятелност на Хърватия, откакто тя се отдели от някогашна Югославия.

Партията упорства хърватската страна да отстрани финансирането на сериозно демократичния информативен вестник " Новости ", който се издава от сръбското малцинство и се финансира от бюджета.

Асоциацията на хърватските публицисти заяви, че публицистите на " Новости " са получавали закани и са били считани за врагове на страната . Организацията съобщи, че заканите са резултат от акцията на DP против Новости и изиска отговор от управляващите.
 Управляващите водят на парламентарните избори в Хърватия
Управляващите водят на парламентарните избори в Хърватия

Опозицията остава на второ място

Директива за птиците също по този начин се застъпва за връщане към обичайна роля на дамите , в общество, което е най-вече католическо и консервативно и където дамите към този момент имат проблеми с достъпа до аборт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР