Продължава разпродажбата (и обезценката) на едни от най-атрактивните имоти, ипотекирани

...
Продължава разпродажбата (и обезценката) на едни от най-атрактивните имоти, ипотекирани
Коментари Харесай

Сана спа хотел се продава като коледен подарък

Продължава разпродажбата (и обезценката) на едни от най-атрактивните парцели, ипотекирани във фалираната през 2014 година Корпоративна комерсиална банка като гаранция за отпуснати заеми.

Към синдиците на КТБ - Ангел Донов и Кристи Маринова, които това лятото се напънаха сами да разпродадат няколко много апетитни хотела, вписани измежду активите на сдруженията, фалирани след заключването на банката, в „ търговията “ по закон се включват и синдиците на самите сдружения, имали тези парцели преди банката да бъде затворена.

Тази седмица се състоя оповестеният преди месец и извършен от синдика на „ Сана спейс хотел Хисаря “ АД (в несъстоятелност) Ванко Митев търг, на който бяха препоръчани недвижими парцели и движими движимости, благосъстоятелност на това сдружение.

Общата цена за продаваното имущество е 2.393 млн. лв..

Тази оценка е призната от съда по несъстоятелността и без значение, че звучи смехотворно на фона на активите, за които става дума, всичко е минало по реда на закона. Предмет на продажбата е терен от 11 803 кв. м, „ ведно с всички усъвършенствания в него “, както е записано в обявлението за горест.

Именно на това място става любопитно, защото в тези „ усъвършенствания “ влиза освен 7-етажния хотел „ Сана Спа хотел ", само че и екстрите в двора - детски кътове, външен бар и т. н. Само разгърната застроена повърхност на постройката (по акта за собственост) е 6973.3 кв. метра.

В нея, с изключение на хотелската част (по документи - 56 стаи), влизат още кухня, ресторант, питейни заведения, конферентна зала, както и изцяло оборудван първокласен СПА център, ситуиран на три равнища.

Към всичко това бъдат прибавени и две солидни едноетажни здания - трафопост и помпена станция, ситуирани общо на 100 кв. метра.

Като екстра към парцелите

е добавен много обемен списък на недвижимите движимости ( съдържащ 200 позиции ), които също влизат в цитираната цена. Той включва цялостното обзавеждане на хотелската част с всички мебели и аксесоари, плюс екстрите и уредите в СПА центъра, които са повече от впечатляващи. Да не приказваме, че към този лист е препоръчано и цялото съоръжение за кухненската част на обекта.

Дали всичко това е било продадено, против каква сума и на кого към този момент не можем да кажем на читателите си, защото синдикът на сдружението Ванко Митев беше неотстъпчив в мълчанието си. Пред в. „ БАНКЕРЪ “ той сподели, че не желае да дава сведения имало ли е договорка или не, защото законът му забранявал да огласява информация, която към момента не била докладвана на съда и на кредиторите. Иначе казано - това значи, че данните за възможната договорка ще се появят най-рано след месец, когато тя бъде вписана в имотния указател.

Тук не е неприятно да споменем, че към юни 2014 година (бел. ред. - преди банката да бъде затворена), балансовата стойност на тези активи е била...17.452 млн. лв..

Дори да предположим, че към този момент има покупател, и даже той да е предложил някой лев над оповестената начална тръжна цена, то надали става въпрос за повече от десетина хиляди лв.. И в този случай няма по какъв начин да не си зададем въпроса: "Как с тези мижави пари ще бъдат върнати задълженията на сдружението, които по никакъв начин не са малко? "

Ако се съди по формалните данни в Търговския указател и от оповестения лист на кредиторите от 2018 година, утвърден дефинитивно с определение на Софийски градски съд от 9 март 2020 година,

задълженията на сдружението са на сума близо 50 млн. лв..

Само тези от заемите към Корпоративна комерсиална банка по три контракта и от анексите към тях са за 46.587 млн. лв.. Ако към тях се прибавят и отговорностите на сдружението към няколко компании, към физически лица и към Националната организация по приходите, сумата приближава 50 милиона.

Тук е моментът да напомним нещо, което в. „ БАНКЕРЪ “ писа през август в обявата си под заглавие „ Синдиците на КТБ го удариха на летни разпродажби “. А то е, че съгласно справката в Търговския указател, КТБ е главен заемодател на притежателя на хотелите - „ Сана Спейс Хотел Хисаря “ АД, а цената на продаваното обвързване се беше „ сринала “ към осем пъти. Тогава вземанията за този хотел, който имаше отговорности за над 46 млн. лева, се продаваха за... 5.9 млн. лв..

По това време някогашният шеф, виновен за кредитирането в КТБ Георги Зяпков изясни пред в. „ БАНКЕРЪ ", че в тази сума влизат и директни заеми към притежателя на капитала - „ Корси маунтин рисорт “ АД, по които притежателят на хотелите е встъпил в дълг.

Резонно зададохме въпроса "Защо синдиците желаят да продадат вземанията по тези заеми на цена, която е повече от промоционална? “

Естествено, синдиците на КТБ по този начин и не дадоха отговор освен на този въпрос, само че и заобиколиха да обяснят по каква логичност имуществото на сдружението - дебитор се продава като „ взимане “, а не се осребрява по единствения логичен метод за реализиране на оптималната цена - посредством поетапни продажби - хотел по хотел, актив по актив?

Не стана ясно какво тъкмо се е случило

и с другите продавани през лятото вземания с предлаганите от синдиците на КТБ хотели. Донов и Маринова, които сякаш са призвани да опазват заложените в банката активи и да ги продават по най-хубавите цени, с цел да пълнят масата на несъстоятелността на фалираната банка, от дълго време потвърдиха, че отварят устата си единствено по нечие предписание. Или когато би трябвало да хвърлят пред обществото "едни милиони ", свързани с „ достиженията “ им. Които обаче, както в. „ БАНКЕРЪ “ неведнъж е посочвал (с числа и факти), съвсем в никакъв случай не дават отговор на действителността. Камо ли пък да упоменат действителната стойност на активите, с които задълженията са били обезпечавани и на каква стойност са били изтъргувани. А единствено по този начин всеки може да си даде ясна сметка дали това не е станало на промоционални цени, че и отвъд...

Но, както се споделя, все в миналото същинските купувачи на обезценените десетки пъти парцели, ще изпълзят от прикритията си имената им ще станат известни на обществото.

Дано обаче истината не ни порази и с обстоятелството, че в последна сметка става дума най-много за дарове, маскирани като извършване на покупки...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР