Продажбите на смартфони в Китай претърпяха рекорден спад през 2022

...
Продажбите на смартфони в Китай претърпяха рекорден спад през 2022
Коментари Харесай

Най-големият смартфон пазар се срина до десетилетно дъно

Продажбите на смарт телефони в Китай претърпяха рекорден спад през 2022 година, потъвайки с 13% до най-ниското си равнище от десетилетие, оповестява Reuters. Причините се крият в строгия надзор върху разпространяването на Коронавирус и забавящата се стопанска система, които подкопаха апетита на потребителите, демонстрират данни от проучвателен компании на трети страни.

Общият брой на доставените устройства доближи 286 милиона, което е спад по отношение на 329 милиона устройства, продадени през 2022 година Това е и най-ниският размер на пласирани смарт телефони от 2013 година насам, като за първи път от този момент годишните продажби останаха под 300 милиона, се споделя в отчет на IDC.

Строгите ограничения за надзор на COVID-19 натежаха доста на китайската стопанска система предходната година. Пекин стартира да отстранява рестриктивните мерки през декември, повишавайки потреблението.

Строгата политика за надзор на пандемията докара до исторически високи спестявания на семействата, защото потребителските разноски станаха консервативни “, сподели Лукас Джонг, който наблюдава бранша на смарт телефоните в Китай за изследователската компания Canalys.

Производителят на Android телефони Vivo е най-продаваната марка през 2022 година с пазарен дял от 18.6%, съгласно IDC. Общите му доставки обаче са намалели с 25.1% на годишна база.

Някогашният спин-оф бранд на Huawei Technologies – Honor – се класира като втората най-продавана марка с повече от 34% растеж на доставките, въпреки и от ниска база.

Apple Inc се подреди на трето място, делейки една позиция с Oppo и изкачвайки се от четвъртото място през миналата година.

Общите продажби на Apple паднаха с 4.4% на годишна база, съгласно IDC, само че всички други съперници, като се изключи Honor, означиха двуцифрен спад.

Като цяло спадът в продажбите на смарт телефони в Китай отразява представянето на бранша в международен мащаб. През 2022 година световните доставки на смарт телефони доближиха 1.2 милиарда, най-ниското равнище от 2013 година и спад на годишна база от повече от 11%, съгласно IDC.
 „ Перфектна стихия “ удaри смарт телефон пазара
В обособен отчет на Canalys, оповестен в понеделник, се споделя, че през четвъртото тримесечие на 2022 година Apple е продала 16.4 милиона устройства, което е спад от 24% на годишна база. За съпоставяне, доставките на Xiaomi през интервала октомври – декември са с е свили с 37.3%, до момента в който тези на Honor – с 14.1%.

Това е първият път, когато доставките на Apple понижават на годишна база в Китай от началото на 2020 година, когато първата вълна на COVID-19 заля страната. Спадът бе породен от по-ранно стартиране на най-новата серия iPhone, както и от работен безредици в завода на огромния производител Foxconn в град Джънджоу, които се отразиха на веригата му за доставки.

Все отново Apple остава най-продаваният производител на телефони в Китай през тримесечието, достигайки рекордно висок пазарен дял, добави Canalys.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинсмартфони Китай продажба на смарт телефони ПоследниНай-четениИндустрии 28 Най-големият смарт телефон пазар се срина до десетилетно дъно Бюджет и финанси 240 Германия даде знак, че навлиза в криза Компании 124 Philips редуцира 6 000 работни места Компании 308 Renault-Nissan се трансформира: Французите се отхвърлят от контрола Digital 288 „ Китайският Гугъл “ хвърля ръкавицата на ChatGPT със собствен чатбот Компании 292 Toyota резервира международната автомобилна корона Накратко 7168 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Компании 6176 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Компании 820 ChatGPT тества платена версия — какво ще последва? Бюджет и финанси 732 Барометър 2023 Компании 11469 „ Историческият колапс “ на Intel провокира ликвидация при чиповете Хай-тек 7678 Професиите, които ChatGPT може да направи непотребни Накратко 7168 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Компании 6176 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Digital 5008 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Компании 3698 Коя е българската Ampeco, получила $13 милиона от фонд на BMW Бюджет и финанси 3329 Дания отстранява един почивен ден, с цел да подтиква стопанската система Индустрии 3149 Здрави животни за крепко човечество Бюджет и финанси 2468 Държавата се готви за въвеждане на цени и в лв., и в евро от август Финанси 2360 Лихвите по жилищните заеми в България се подвигнаха до 1-годишен връх Всички новиниОще от ИндустрииВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР