Продажбите на дребно в Германия отбелязаха много по-силен от очакваното

...
Продажбите на дребно в Германия отбелязаха много по-силен от очакваното
Коментари Харесай

Рекорден ръст при продажбите на дребно в Германия компенсира двумесечния застой

Продажбите на дребно в Германия означиха доста по-силен от предстоящото растеж през май, компенсирайки напълно трагичните спадове от предходните два месеца. Вдигането на рестриктивните ограничения, наложени през март и април за преодоляване на коронавирусната пандемия, докара до стабилен отскок в частното ползване, демонстрират данни на формалната статистика Destatis, представени от БНР.

Продажбите на дребно набъбнаха през май с цели 13,9% по отношение на април, когато се намалиха с 6,5% (низходяща проверка от спад с 5,3%) и след намаляване с 4,0% през март, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за надалеч по-скромен напредък с малко под 4 на 100. Това е най-силното повишение на търговията на дребно на месечна база от началото на тази статистическа серия на Destatis през 1994 година, което съумява да компенсира спадовете от предходните два месеца.

В основата на този мощен отскок стои разхлабването на строгите противоепидемични ограничения и последователно отварянето на бизнеса отначало след средата на април.

Продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се покачиха през май с 3,8% след спад с 6,4% през април и с 1,2% през март, до момента в който осреднената прогноза беше за намаляване с 3,5 на 100.

Продажбите на храни, питиета и тютюневи произведения се усилиха с 4,9% на годишна база, а при нехранителните артикули - с 3,5 на 100. Продажбите по интернет и посредством поръчки по пощата скочиха през май с 28,7%.

Днешните доста мощни данни на Destatis са добър знак за потребителските разноски единствено седмици след последователното повдигане на карантинните ограничения, само че по-точно доказателство за това какъв брой устойчива е тази податливост за харчене от страната на немските семейства ще бъде обещано от данните за идващите няколко месеца (юни, юли и август).  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР