Новото ръководство на Северна Македония трябва да промени позицията си

...
Новото ръководство на Северна Македония трябва да промени позицията си
Коментари Харесай

Гърция спира ратификацията на три меморандума към Преспанското споразумение за името на Северна Македония

Новото управление на Северна Македония би трябвало да промени позицията си и да употребява при всички случаи единствено конституционното име на страната си. Гърция към момента няма да ратифицира трите меморандума към Преспанското съглашение със Северна Македония за държавното ѝ име. Това заяви гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в изявление за телевизия ERT.

Премиерът означи, че президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и генералният секретар на спечелилата изборите партия Вътрешна македонска революционна организация – Демократична партия на македонското национално обединяване (ВМРО-ДПМНЕ) Кристиан Мицкоски са употребявали в техните изказвания остарялото име на страната - Македония, което съгласно Преспанския контракт с Гърция страната промени на Северна Македония през 2019 година

Мицотакис означи, че съглашението от Преспа се основава на концепцията за единно име, съгласно която името Северна Македония би трябвало да се употребява във всички случаи, както в чужбина, по този начин и в страната. „ Ще изчакаме формалната позиция на държавното управление на Северна Македония, само че първите изказвания на негови представители са извънредно отрицателни “, акцентира Мицотакис. Той предизвести, че „ в противоположен случай безспорно ще има проблеми освен в връзките на Гърция със Северна Македония, само че и в връзките на Европа със Северна Македония “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР