Прочутият швейцарски психолог Карл Юнг пръв започва да говори за

...
Прочутият швейцарски психолог Карл Юнг пръв започва да говори за
Коментари Харесай

Проявление на сянката ни

Прочутият швейцарски психолог Карл Юнг пръв стартира да приказва за тези секрети и мрачни пукнатини в душeвността ни като за “сенчестия ни Аз ”. Той е наименуван също нисш Аз, животинска природа, алтер его или вътрешен дявол – мястото, където живее непроявената страна на нашата персона. Днес взех решение да се позаровим малко из дебрите на сянката си и да се опитаме да научим малко повече за себе си.

Юнг пита: “Какво бихте предпочели – да сте положителни или да сте цялостни? ” Много дами избират добротата и вследствие на това се пречупват. Когато се стремим към светлината, е изключително значимо да изучим своята сянка, тъй като освен това придвижване тя постоянно става по-плътна. Причината е елементарна – това, на което се съпротивляваме в живота, упорства да оцелее и става по-силно.Ако желаете да осъзнаете природата на своята сянка, осъзнайте по какъв начин преценявате другите.Забелязала съм, че огромна част от търсещите светлината са били малко или доста травмирани като деца. Вярвам, че някои дами са привлечени към работата със светлината, с цел да се допрян до ангелските светове, тъй като по този начин по-лесно се потиска болката от предишното. Фокусирането върху по-висши сфери може да улесни отричането и потъпкването на болката, идваща от по-тъмните вътрешни сфери. Много дами, които се стремят към светлината, отхвърлят съществуването на своята тъмна страна и тя може да ги разяде и да им навреди по доста способи.

Понякога сенчестият Аз е толкоз добре затулен, че може да са нужни големи старания, с цел да го откриете. Ние сме толкоз откъснати от своите най-мрачни вътрешни сфери, че би било невероятно да се открие какво се крие там, в случай че не бяха нашите “проекции ”. Те настъпват, когато хвърляме подсъзнателно своята сянка върху света към нас, който по-късно го отразява върху нас. Ако постоянно виждате ядосани хора към себе си, вашият горист Аз е потиснал гнева, даже и да не се чувствате ядосани. Ако на всички места, където отидете, попадате на тъжни хора, вие евентуално потискате тъгата си. Сенчестият ви Аз ще ви притегля към хора, които споделят същата сянка.Онова, на което се съпротивляваме в живота, упорства да оцелее и става по-силно. Ако желаете да осъзнаете природата на своята сянка, осъзнайте по какъв начин преценявате другите. Ако наблюдавате нещо, това не е проекция, само че в случай че го преценявате, в случай че му давате оценка, критикувате го – е. Онова, което осъждате у другите, може да бъде отражение на качествата, които притежавате, само че отричате в себе си. Когато съм смутена и афектирана от хленченето, грубостта или егоизма на някого, то е, тъй като не одобрявам тези качества в себе си. Трябва да се вгледам деликатно в себе си, с цел да видя дали съм проявявала тези качества в предишното, дали го върша през днешния ден и дали съм способна да ги покажа в бъдеще. Ако откакто съм признала съществуването им у мен, приема тези качества, няма да бъда надълбоко афектирана от някой различен, който ги демонстрира.

За задачата можете да си извършите лист с качествата, които мощно ненавиждате у другите. След това се обърнете във вътрешността, към себе си, и с цялата си искреност се пробвайте да провидите по кое време, по какъв начин и под каква форма вие също сте склонни да проявявате сходно отношение или качество. Обикновено формата се разграничава доста и мъчно се открива, само че има ли прочувствено неспокойствие и наказание по отношение на човек против вас, доста евентуално е то да е обвързвано със сянката ви и ясно да се пробва да ви покаже какво още не сте интегрирали в себе си.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР