Прочутият оперен фестивал на Арена ди Верона ще има своето

...
Прочутият оперен фестивал на Арена ди Верона ще има своето
Коментари Харесай

Нетребко и Доминго ще пеят на оперния фестивал в Арена ди Верона

Прочутият оперен фестивал на Арена ди Верона ще има своето 99-о издание от 17 юни до 4 септември и ще бъде отдаден на творчеството на огромния оперен и кино режисьор Франко Дзефирели. Събитието ще се открие с „ Кармен “ на Бизе, а ще бъде закрито с „ Турандот “ на Пучини, като сред тези две заглавия в границите на 46-те фестивални нощи под намерено небе ще бъдат показани и оперни спектакли на „ Травиата “, „ Аида “, „ Набуко “ от Джузепе Верди – всички те в постановки на маестро Дзефирели. Програмата на Arena di Verona Opera Festival планува и три специфични гала-вечери: „ Роберто Боле & другари “ с най-известния сега италиански балетист (20 юли), операта „ Кармина Бурана “ на Карл Орф (12 август) и Verdi opera night с присъединяване на международния тенор Пласидо Доминго (25 август).

Програмата на фестивала бе оповестена в Милано от сопраното Чечилия Гасдия. Тя посочи, че с помощта на всеобщите старания Arena di Verona Opera Festival е преодолял двете сложни за всички години на локдаун, с цел да се завърне към вечерите с повече от 13 000 фенове на театър.

„ Кармен “ – откриващото зрелище, е автентичен синтез на няколко версии на спектакъла: тази от 1995 година – дебюта на Франко Дзефирели на Арената, и идващите му преработки от 2003 и 2009 година, също играни на емблематичния оперен амфитеатър. Диригент ще бъде Марко Армилиато, а в някои от основните функции своя дебют в това заглавие ще запишат оперни звезди като Елина Гаранча, Виторио Григоло, Юлия Маточкина, Роберто Аланя и други

Продукцията на „ Аида “, основана особено за Арената преди 2 десетилетия, се качва още веднъж на сцената, където ще се играе в 11 фестивални вечери, като на диригентския пулт ще се редуват Даниел Орен и Марко Армилиато, а в солистичния състав са Анна Нетребко, Людмила Монастирска, Латония Мур, Екатерина Семенчук, Фабио Сартори, Феручо Фурлането и други Операта „ Набуко “ ще има 8 представления, а от 2 юли идва ред на „ Травиата “ – последната работа на маестро Дзефирели за Arena di Verona Opera Festival. Пето и последно оперно заглавие от тазгодишния плакат е „ Турандот “ на Пучини в приказната конюнктура, основана от режисьора благодарение на костюмите на носителката на премия „ Оскар “ Еми Уада: то ще се играе в границите на 7 вечери, започващи от 4 август. Само на една от датите диригентската палка ще е в ръката на Пласидо Доминго. Във вокалния каст е включена още веднъж звездата Анна Нетребко.

Сред близо 100 солисти във фестивалните спектакли личат и имената на доста съветски актьори, за чието присъединяване на форума няма ограничавания . „ Изкуството основава мостове, а не ги разрушава “, разяснява по този мотив интендантът на проявата Чечилия Гасдия.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР