Проблемите с климатичните промени и конкретно с достъпа до вода

...
Проблемите с климатичните промени и конкретно с достъпа до вода
Коментари Харесай

Българските прогнози, които застрашително се сбъдват: Войни за вода

Проблемите с климатичните промени и съответно с достъпа до вода стават все по-сериозни и в България не съумяваме да им обърнем доста внимание, заети с други проблеми, които сега са ни се стоварили по-силно на главата.
Това обаче не значи, че проблемите ги няма. " Турция е в остра и оспорвана битка с Ирак и Сирия за водите на Тигър и Ефрат. Изображения от спътници сочат, че противоречивият басейн на Тигър и Ефрат, обхващащ елементи от Турция, Сирия, Ирак и Западен Иран, губи водните си запаси по-бързо от всяка друга област по света. Судан, Египет и Етиопия пък са в под напрежение спор за водите на най-прочутата река в света - Нил, а Израел и Йордания, подкрепяна от Палестинската автономност, взаимно се упрекват за плячкосване на водите на библейската река Йордан за напояване на витално значимите за тези страни аграрни земи ", споделя юрист Цветан Цветанов.
Адвокат Цветанов не за пръв път приказва по тематиката – A неговите прогнози, като такива. И за жалост те вървят с бързи стъпки към графата " сбъднали се " – тъй като какво по-голямо доказателство за проблеми с водата от новината, че наедно със златото и петрола! С други думи, водата се трансформира в полезност, в борсов актив, т.е. ще може да се спекулира с него. А комерсиалните артикули прекомерно постоянно се трансформират в инструмент, който да унищожава животи. Защото водата следва да е богатство, не стока, гласи и гледната точка на юрист Цветанов. И споделя пред dir.bg следното:
" Нека забележим какво споделя влиятелния Института за стопанска система и мир /IEP/ в Сидни в материал, оповестен през месец септември 2020 година. Около 1,2 милиарда души може да мигрират до 2050 година Регионите в максимален риск са Субсахарска Африка, Южна Азия, Близкия Изток и Северна Африка. Страните с по-големи запаси в Северна Америка и Европа ще се оправят по-добре с резултатите от тези бедствия, само че евентуално ще посрещнат огромни талази от климатични бежанци, се предизвестява в документа.
 Заплахата от суша в Турция пораства, язовирите пресъхват в доста райони Заплахата от суша в Турция пораства, язовирите пресъхват в доста райони
Заплахата от суша постепенно обгръща Турция, предизвестяват специалисти, защото се появяват известия за понижаване на равнището на водата на бент...

Според отчета, сега повече от 2,6 милиарда души живеят в мощен или рисков дефицит на вода, тъй като или нямат задоволително вода с цел да обезпечат потребностите си, или водоизточникът им е заплашен. Климатичните промени провокират понижение на дъждовете, нарастване на температурите и други екологични промени, които към този момент основават рецесия с водата - през 2019 година шестият по величина град в Индия, Ченай, съвсем остава без вода. За да се обезпечат потребностите на популацията водата е докарвана от други щати с водоноски, а хората чакат часове на опашка, с цел да получат полагащото им се количество вода.

Към 2040 година общо 5,4 милиарда души - или повече от половината от популацията, планувано към тази дата - ще живее в страни със мощен или рисков дефицит на вода. Индия и Китай, двете страни с най-голямо население в света, ще са всред тези наранени страни, се оповестява в отчета. Това може да провокира още по-сериозни спорове, които освен да дестабилизират стопанските системи, само че и да доведат до всеобщи миграции.

 Над половин милиард кубика вода се губят годишно по тръбите Над половин милиард кубика вода се губят годишно по тръбите
От течове във водопроводната мрежа на страната всяка година се губят към 535 млн. кубика питейна вода, колкото е съвсем целият размер на...
В отчета са употребявани данни от интернационалните организации като Организация на обединените нации, Организацията по издръжка и земеделие FAO и предходни проучвания на IEP. С помощта на тези данни, от института пресмятат относителната опасност за увеличение на популацията, водната рецесия, несигурността с храните, суши, наводнения, циклони и повишението на температурите и равнището на океана.

И за край, само че единствено към този момент - единствено в последното десетилетие, произшествия с принуждение, свързани с неналичието на вода, са се нараснали с 270% по света, оповестяват от IEP данните на компанията WorldWater ".
Адвокат Цветанов не пропуща да напомни и какво стана в Перник - т.е. България също не може да си разреши да не мисли за това. А дали го прави на равнище страна - това към този момент е напълно обособен въпрос.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР