Проблемът с насилието над жени и домашното насилие не е

...
Проблемът с насилието над жени и домашното насилие не е
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова: Насилието над жени е катастрофален проблем за цялото общество


Проблемът с насилието над дами и домашното принуждение не е персонален. С пагубните си размери той е опасност за цялото общество. Това съобщи вицепрезидентът на откриването на „ Форум за политики и дейности в битката с насилието над дами “, проведен от Български фонд за дамите и Българска платформа към Европейско женско лоби.

„ Трябва да пречупим страха на потърпевшите. Защото страхът ражда самообладание, което постоянно приключва съдбовно. Човек се опасява по-малко, когато знае, че не е самичък, че има кой да го изслуша и показа неговите паники. Искам да изпратим обръщение към анонимните за статистиката жертви на принуждение – не сте сами “, съобщи Йотова и цитира стряскащи данни за размера на насилието над дами и домашното принуждение.

Най-малко 22 дами са убити от мъже от началото на тази година.

По данни на Национален статистически институт всяка трета жена сред 18 и 29 години е била насилвана от собствен сегашен или някогашен сътрудник. Две от три дами смятат, че насилието над дами от страна на интимните им сътрудници в България се среща доста или много постоянно.

Вицепрезидентът посочи основната роля на неправителствения бранш в борбата с насилието против дами и домашното принуждение.

„ Неправителственият бранш буди заспалата социална съвест всеки ден, предлага уместно законодателство, има директен контакт с жертвите на принуждение “, уточни Йотова.

Според вицепрезидента е нужен повсеместен метод в борбата с насилието против дами – промени в законодателството, в наказателното право, реформиране на институциите, синхронизиране на дейностите им, основаване на координиращ орган, сплотяващ както държавното управление, по този начин и гражданското общество.

дефинира предварителната защита като съществена част от пътя на битката с насилието против дами. „ Тя включва по-голяма осведоменост измежду обществото, подобаващи просветителни стратегии, обмяна на положителни задгранични практики “, съобщи вицепрезидентът.

„ Институциите се бавят с приемането на ефикасни дейности за битка, предварителна защита, отбрана и грижа за жертвите на принуждение. На 25 ноември, Международния ден за елиминиране на насилието против дами, бяха импортирани следващите законопроекти за изменение на Закона за отбрана от домашно принуждение. Дано не е единствено следващият флирт с обществото “, изрази вяра.

Според нея една от най-важните стъпки е приемането на измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение, наред с нужните промени в Наказателния кодекс.

Като главен проблем вицепрезидентът уточни и неналичието на задоволително услуги за поддръжка на потърпевшите от принуждение. Кризисните центрове, финансирани от страната, са единствено 8 с потенциал 94 места. „ Трябва да се построи най-малко по един спешен център във всяка област. Проблем е и ниското възнаграждение на психолозите и обществените служащи “, съобщи Йотова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР