Израел трябва да изпълни разпореждането на Висшия съд на ООН

...
Израел трябва да изпълни разпореждането на Висшия съд на ООН
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Израел трябва да изпълни разпорежданията на Висшия съд на ООН

Израел би трябвало да извърши разпореждането на Висшия съд на Организация на обединените нации да спре неотложно военната си атака в Рафах, написа в " Екс " висшият представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

" Разпорежданията на съда в Хага са обвързващи за страните и би трябвало да бъдат прилагани напълно и дейно ", акцентира Борел, представен от Българска телеграфна агенция.

Дипломат номер едно на Европейски Съюз означи, че Еврейската страна би трябвало също така да резервира граничния пункт Рафах отворен за доставките на филантропична помощ. Страната би трябвало и да подсигурява достъпа на всеки назначен от Организация на обединените нации орган, проверяващ отправените против нея обвинявания в геноцид, както и да подаде отчет до съда за всички ограничения, подхванати за осъществяването на разпореждането, добави Борел.

Операцията публично е ориентирана против палестинската въоръжена формация " Хамас ", само че също по този начин предизвиква големи премеждия на хиляди цивилни, попаднали в града. Според съда в Хага филантропичната обстановка в Рафах сега е " пагубна " и са нужни спомагателни ограничения, с цел да се предотвратят по-нататъшни вреди за цивилните.

Вчера Израел отговори на решението на съда, като настоя, че дейностите му в Рафах са били част от " отбранителна и обективна война " след терористичните офанзиви, осъществени от " Хамас " на 7 октомври.

В взаимно изказване ръководителят на израелския Съвет за национална сигурност и представителят на Министерството на външните работи обявиха, че страната " не е провеждала и няма да организира военни дейности в региона на Рафах, които могат да причинят на палестинското цивилно население в Газа условия на живот, които биха могли да доведат до неговото физическо заличаване напълно или отчасти ".

" Обвиненията в геноцид, повдигнати от Южна Африка против Израел в съда в Хага, са измислени, възмутителни и морално отблъскващи ", се добавя в изказването.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР