“Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна защита и

...
“Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна защита и
Коментари Харесай

България иска брегови системи за противокорабна защита от НАТО

“Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна отбрана и в случай че има страна, която би желала да разположи такава система, това би усилило нашата отбрана в Черно море. ”

Това съобщи министърът на защитата Атанас Запрянов пред публицисти. По-рано по време на съвещанието на Комисията по сигурност и защита към НАТО той на няколко пъти изиска алиансът да влага в укрепването на Източния фланг, част от който е България.

Днес и на следващия ден в София заседават комисиите към НАТО, а в понеделник се чака в страната да дойде генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Тогава ще бъде признат и общ документ на асамблеята, в която членуват 32-те съюзнически страни. С документа Алиансът ще отиде на срещата на върха през юли във Вашингтон. Поводът София да одобри съвещанието на парламентарната асамблея е 20-годишнината от участието на България в НАТО. 

“Ние имаме приложение на конвенцията от Монтрьо и алиансът не взе участие с кораби в Черно море. Стана дума към този момент, че в противоминната интервенция, която организираме с Турция и Румъния, сме поканили избрани качества и екипи от НАТО да вземат участие. Това е една посока (б.а. - по която алиансът може да помогне) ”, разяснява министърът. Той подсети, че Турция се тормози, че наличие на кораби от страни отвън Черноморския район, може да ескалира спора и ние почитаме това решение, “но не можем да си позволим да не се грижим за морската сигурност ”.

България има информация, че Русия ще се опита да се намеси в изборите през юли за европейски парламент и страната ни се приготвя за това, увери пред представителите на отбранителната комисия на алианса Запрянов. Целта на Кремъл е да повлияе на резултата от изборите.

Има нови сигнали за въздействие и интервенция на Русия

България е готова и чака такива действия по дезинформация. Изключително внимателни сме в наблюдението си на такива образци на влияние на съветски центрове на нашата територия, сподели Запрянов. 

България желае да е по-силен член на НАТО и Европейски Съюз. Руската дезинформация е най-директното предизвикателство, което имаме, и нашата система е наранена от враждебна агитация и подправени вести, продължи министърът.

Риториката на Русия за приложимост на нуклеарни оръжия е неприемлива и ние би трябвало да се борим против това, прикани още министърът. Той акцентира, че страната ни готви нов пакет от военна помощ за Украйна.

Кога е почнало разпространяването на дезинформация в България и дали това е било след нахлуването на Русия в Украйна, както и какво ограничения се вземат, запитаха министъра представители на Турция и Канада от НАТО.

" Увеличиха се след старта на войната. Русия изпрати доста добре структурирани послания, че българската помощ е директно присъединяване във войната. А с цел да се прати помощ, би трябвало да има социална поддръжка. И в действителност това обръщение някак понижи публичната поддръжка за държавното управление ", уточни Запрянов. Русия директно ни обвиняваше, че нелегално изпращаме военни в Украйна. Това е подправена вест, безапелационен бе той.

Когато приказваме за изборите, още веднъж поддръжката за Украйна е част от тезите на опозиционните партии, които са прокремълски. Те настояват, че такава поддръжка ще ангажира България във войната, сподели министърът.

Украйна губи войната. Средната възраст на военнослужещите бе 40 година, в този момент и след въведените промени в страната, е 36. Младите хора не могат да бъдат привлечени към наборна работа и мисля, че обстановката там е сериозна, сподели пък представителят на Обединеното кралство лорд Хамилтън.

Рано е за заключението, че Украйна губи войната. Русия към момента не може да надделее и да завоюва тази война. Резултатът на фронтовата линия е доста значим за бъдещите договаряния, отвърна Запрянов. Разузнаването и наблюдението на Черноморския район да се ускори, изиска пък началникът на защитата адм. Емил Ефтимов.

Под предлог за осъществяване на военни учения Русия се намеси в икономическите зони на Черно море, в това число и на България, подсети той.

“Руските кораби не са навлизали в наши териториални води. Миналата година в обширна част от нашата икономическа зона бяха дефинира рискови зони за трафик. Това докара до нарастване на таксите и застраховките, оказа въздействие върху морския бизнес и сътвори зона на неустановеност. Тази година няма оповестени такива зони, само че трафикът се реалокира по-близо до нашите води. В момента не следим такава интензивност и в последните месеци не са обявявани такива зони ”, описа Ефтимов. Заради форума ограниченията за сигурност в столицата са засилени.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР