Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването

...
Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването
Коментари Харесай

Личните лекари за имунизациите: Лоша логистика, огромен брой хора в риск, демотивация за ваксиниране |

Проблемът пред всеобщата имунизация е в логистиката, обвързвана с обезпечаването на ваксини (начин, тип и количества), а не в готовността на общопрактикуващите лекари (ОПЛ) да правят тази имунизация. Липсата на еластичност слага голям брой хора в риск и ги демотивира да се ваксинират против COVID-19. Това са заключения от анкетата на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) измежду джипитата.

В допитването са взели участие 607 общопрактикуващи лекари, 15% от джипитата в страната, от всички области.

От НСОПЛБ упорстват предпочитано да им се доставят нужните дози за имунизирането на деклариралите се при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с съпътстващи болести и чакат втори месец.



Проблеми и несъответствия

Внушително противоречие сред декларирани и получени дози ваксина , което води до отнемане от опция за осъществяване на всеобща имунизация от ОПЛ, макар декларираната подготвеност от лекарите и желание от пациентите. 



Лошата логистика при даването на имунизациите на ОПЛ, обвързвана със загуба на време, визити на " луфт " без да са получени ваксини и непълнота в количествата, както и разнопосочните послания, които пораждат съмнение води до редица неподходящи резултати: демотивация на ОПЛ да правят активността и на пациентите да се имунизират при тях.

След прекъсването на векторната ваксина на АстраЗенека се следи разколебаване в част от хората, които са декларирали стремежи за имунизация, както и смяна на избора.



Самопренасочването на част от пациентите заради дългото очакване и неизясненост , както и посредством електронния портал за записване към пунктовете за ваксинация поставя голям брой хора в риск, защото не могат да се възползват от бърза и комфортна имунизация. 



Липсата на избор на ваксина, когато имунизацията се прави от ОПЛ с резултат води до неравнопоставеност на пациентите, както и на персоналните лекари. Джипитата имат готовност да правят имунизация и с иРНК ваксини при обезпечена логистика, още повече, че желанията на пациентите да им се обезпечат такива.

Предложения и рекомендации

1. Приоритетно да се доставят до ОПЛ нужните дози за имунизиране на деклариралите се при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с съпътстващи болести и чакат втори месец.



2. До привършване на посоченото в т. 1 имунизацията в пунктовете за имунизация да обгръща единствено хората, които подлежат на втора доза, когато първата е сложена в същите, както и неосигурените лица , които са трайно отдалечени от фамилния си доктор, заради служебни отговорности, или лекарят е в неспособност по здравословни аргументи да извърши имунизацията, стига всички те да дават отговор на критерия за нараснал риск заради здравословното си положение.



3. На електронната страница на РЗИ и МЗ да има информация за наличните и предоставени тип и брой ваксини на личните лекари и пунктовете за имунизация, която да се актуализира всекидневно.

4. Да се обезпечи подпомагане от Спешна помощ във връзка нежелана реакция, в рамките а 48 часа след слагане на имунизацията, която би могла да се дължи на същата да осъществят консултация, без значение от това кой е направил имунизацията.



5. При задоволително количество ваксини процесът в т. 2 в частта за общопрактикуващите лекари ще изисква към 10 работни дни.

6. Едновременно зареждане (от всеки вид) на всички места, в които се реализира всеобщата имунизация (практики на ОПЛ, пунктове) в съответствие на наличните количества 3 към 1 за персоналните лекари и пунктовете, надлежно като разгласи годност за зелените коридори и при двете структури.



7. При непълнота на дози ваксини в някоя от посочените структури дози да се изземват от конструкция, в която дозите не са използвани или няма да бъдат обезпечено използвани (заявили се пациент) в границите на 2-3 дни.

8. Да се разгласи обществено, че иРНК ще се слагат и при общопрактикуващите лекари и пациентите да могат да заявят избора си.



9. При едно приемане да се дават на ОПЛ не по-малко от 60 дози от всяка декларирана ваксина, в случай че категорично не е декларирал по-малко. При обезпечен задоволителен брой дози в народен мащаб да се даде цялото количество към датата на приемане (изключения се вършат единствено за иРНК, заради по-краткия период на съхранение в елементарен ледник, които да са съобразени с планувания за имунизиране график).

10. Да се вкарат благоприятни условия за бърза доставка – един доктор да получава количествата и за други сътрудници, с които работи в непосредствена непосредственост, където е възможно; посредством органите на МВР (посочено от министъра на опазването на здравето – ангажимент на МЗ) или със специфична куриерска услуга - ангажимент на здравното министерство.

11. Да се приказва обществено за опция за избор на ваксина само и единствено, в случай че има обезпечена такава опция във всяко място където се организира всеобщата имунизация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР