Привичните пътепоказатели под формата на мигащи лампички съществуват още от

...
Привичните пътепоказатели под формата на мигащи лампички съществуват още от
Коментари Харесай

Защо мигачите на американските коли са червени?

Привичните пътепоказатели под формата на мигащи лампички съществуват още от 1939 година, само че оттогава насам не са претърпели изключително развиване. Докато в целия свят цветът им е жълт или оранжев обаче, в Съединени американски щати те си остават червени до ден-днешен.

През 1907 година американският инженер Пърси Дъглас Хамилтън подава поръчка за патентоването на " справочник на хипотетичната посока на придвижване на транспортни средства ". Устройството е механично и няма доста общо с днешните мигачи. Доста по-близка до актуалния им тип е създаването на Едгар Уолц от 1925 година, който патентова мигаща светлина и пробва да я продаде на автопроизводителите, само че без триумф.

През 1939 година, когато патентът на Уолц изтича, Buick пуска първия сериен модел с мигачи - Roadmaster. Нововъведението получава името " Flash-Way Directional Signal " и се ръководи от специфичен комутатор, наименуван Handi-shift. Година по-късно компанията прибавя мигачи на предницата и механизъм за автоматизирано изключване след връщането на кормилото в нулева позиция.

След Втората международна война лостчето за включване на мигачите се реалокира от предната колонка на покрива отляво на кормилото, където се намира и в този момент. По същото време пътепоказателите навлизат и в Европа. Отначало са бели начело и червени откъм гърба, само че през 50-те години специалистите изискват от управляващите да се вкара законово условие да са жълти, с цел да се разграничават отдалеко от габаритните светлини и стоповете.

През 1968 година в Съединени американски щати вземат решение да работят по различен метод. Предните мигачи наложително би трябвало да са жълти, а задните - жълти или червени. Производителите незабавно се възползват от тази малка врата в закона и оставят пътепоказателите откъм гърба червени. Основният претекст за това е напълно монотонен - спестовност.

Червеното обаче се постанова и по друга причина. Според законите площта на стопа и мигача не би трябвало да е по-малка от 50 см2. От позиция на дизайна това е много задължаващо, изключително за по-малки коли.

Според някои проучвания алените мигачи са много по-опасни от жълтите, само че американската традиция все пак си остава. Националното ръководство за пътна сигурност (NHTSA) също няма нищо срещу алените пътепоказатели, защото нямало " безапелационни аргументи за възбраната им ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР