Пристанището в Антверпен е второто най-голямо в Европа. То е

...
Пристанището в Антверпен е второто най-голямо в Европа. То е
Коментари Харесай

Антверпен - врата за кокаина към Европа

Пристанището в Антверпен е второто най-голямо в Европа. То е душата на града и главен източник на неговото богатство – още от Средновековието. Но напоследък пристанището се е трансформирало и в истински проблем за белгийските управляващи. Нидерландските наркобанди го употребяват като мост в търговията с кокаин сред Латинска Америка и Европа.

’275 kilo cocaïne onderschept in Antwerpen’
— Paul-us (@Paulus37981356)

Нищо чудно, тъй като пристанището е мъчно контролируемо. През 2013 година белгийските митничари са иззели 4,7 тона кокаин отсам. През 2020 година те към този момент са над 65 тона – повече от където и да е другаде в Европа. А проверяващите са сигурни, че откриват единствено дребна част от опиатите.

4 милиарда евро годишно облага

Годишната облага на незаконните банди е 4 милиарда евро. Всичко това основава съществени опасности за Антверпен. През последните години все по-често се стига до конфликти сред другите незаконни организации: един път кафене е обстрелвано с автоматизирано огнестрелно оръжие, различен път гангстери взривяват ръчна граната под колата на хипотетични съперници в незаконния бизнес.
 В Белгия хванаха кокаин за 1,4 милиарда $ В Белгия хванаха кокаин за 1,4 милиарда $
Белгийската митническа работа разкри тонове кокаин на стойност близо 1,4 милиарда $ в Антверпен, откакто полицията дешифрира съобще...

Градът се счита за сигурен, по тази причина протичащото се е същински потрес за неговите поданици. Търговията с кокаин напълно трансформира климата на Антверпен, споделя кметът Барт де Вевер. Цялото общество е наранено - без значение дали от нарасналите цени на парцелите, прането на пари или от това, че незаконните банди набират младежи, които да включат в противозаконния бизнес.

Корупцията и престъпността проникват все по-надълбоко

Криминалните банди корумпират обществото. “През последните няколко години бяха задържани чиновници в полицията, правосъдната система и администрацията, подкупени от нарушители ”, признава де Вевер. Дори предприемачи, с които самият той се е срещал в кметството, по-късно са разкрити като нарушители от полицията: “Наистина към този момент не можеш да вярваш на никого, просто прекалено много пари са в играта ”, споделя кметът.

Барт де Вевер е водач на Новофламандския алианс, който си слага за цел изкореняването на наркопрестъпността. Той изготви специфична стратегия за постигането ѝ, само че през днешния ден признава, че обстановката е отвън надзор. Кметът също така е под полицейска защита, откакто подслушани диалози разкриха, че нарушителите възнамеряват контрадействия против самодейностите му за ограничение на търговията с опиати.

Проблемът обаче надалеч не е единствено белгийски. В пристанищата в Ротердам, Барселона и Хамбург в последните години също бяха конфискувани огромни количества кокаин. През февруари в Хамбург бяха иззети 16 тона - най-голямата залавяна пратка в Европа досега.
 Натравяне на хора поради теч на химикали в пристанището на Антверпен Натравяне на хора поради теч на химикали в пристанището на Антверпен
Над 20 души са потърпевши след приключване на непостоянен органически химикал на пристанището на белгийския град Антверпен.  Течът е...

“Кокаинова вълна ” залива Европа

Федералната престъпна работа заприказва за “кокаинова вълна ”, заляла Европа. “Европейският пазар в този момент е по-интересен за латиноамериканските картели от Съединени американски щати, тъй като тук могат да се изкарат повече пари ”, споделя Кристиан Хопе, който управлява отдела по проведена престъпност в престъпната работа на Германия. Барт де Вевер приканва за по-сериозен надзор и по-добра интернационална съгласуваност.

Не единствено службите за сигурност в цяла Европа гледат със угриженост на растящия пазар на кокаин. От една страна процъфтяващата търговия с опиати излива пари в джобовете на проведената престъпност, която по-късно ги влага в нови закононарушения. От друга страна търговията с кокаин има капацитет да заплаши и одобрени демокрации, счита криминалистът Арнд Зин, тъй като “незаконно извоюваните пари се изсипват назад в легалната стопанска система и по този метод се подкопава демокрацията. ”

Държавите не би трябвало да бъдат удовлетворени от това, че се конфискуват все по-големи количества опиати, споделя Зин. По-скоро полицията и митниците се нуждаят от повече благоприятни условия да подхващат безапелационни дейности против хората, които стоят зад огромните наркосделки. Досега обаче на Германия липсваха запаси за такива “структури следствия ” и подготвеност от политиците да одобряват, че от време на време те не водят до стремежи резултат.

Източник/Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР