Приоритетите и работната програма на Българското председателство в сектор „Транспорт“

...
Приоритетите и работната програма на Българското председателство в сектор „Транспорт“
Коментари Харесай

Работна програма в сектор „Транспорт“ по време на европредседателството

Приоритетите и работната стратегия на Българското председателство в бранш „ Транспорт “ бяха показани пред министрите на превоза в Европейския съюз. Това стана по време на провелия се през вчерашния ден в Брюксел Съвет на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика – формат Транспорт, на който министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски одобри щафетата за ръководител в бранша от Естония. Акцентите от календара на събитията в региона на превоза бяха показани от заместник-министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ангел Попов.

Приоритетно ще се работи по самодейностите, включени в първия „ Пакет за подвижността “ и законодателните актове, показани в „ Стратегията за въздухоплаването в Европа “. Европейските законодателни оферти от първия „ Пакет за подвижност “ би трябвало да се основават на обективни и уравновесени решения, които да регистрират нуждата от съответна отбрана на водачите, дружно с упражняването на главната независимост на даване на услуги. Един от акцентите на Българското председателство ще бъде достъпът до пазара и специалността, времето за отмора и специфичното законодателство за командироването на водачите. Също по този начин ще се търсят компромисни решения и по електронните системи за пътно таксуване и наетите транспортни средства, като стремежът е към по-нататъшен забележителен прогрес по останалите досиета от “пазарния стълб”, свързани с пътни такси.

Във връзка с интермодалните въпроси и мрежи, Българското председателство ще отвори втория „ Пакет за мобилност” и ще стартира работа на експертно ниво по преразглеждане на Директивата за основаване на общи правила за смесен превоз. Бъдещите решения в региона на интермодалния превоз ще бъдат в допълнение дискутирани в границите на срещата на високо равнище на министрите на превоза на 19-20 март 2018 година в София на тематика „ Мултимодален превоз за Европа “.

В региона на гражданското въздухоплаване, по време на българския мандат, ще продължи работата по предлагането за Регламент за защита на конкуренцията във въздушния превоз, с оглед реализиране на общ метод. Ще бъдат поканени способените органи на гражданското въздухоплаване да вземат участие в конференция на тематика „ Въздушният превоз – мост за интеграция на страните от Югоизточна Европа “, която ще се организира на 28 февруари 2018 година в София.

Финансирането на железопътния превоз ще бъде разисквано от заинтригуваните страни на спорен конгрес на тематика „ Финансиране на железопътния превоз в подтекста на многогодишната финансова рамка след 2020 година “, който ще се организира на 31 януари 2018 година в Брюксел. Железопътният превоз ще бъде във фокуса и на експертна среща на високо ниво на тематика: „ Подкрепа от Европейския Съюз за развиването на железопътния превоз в България и Западните Балкани: сегашни благоприятни условия и бъдещи вероятности “, която ще се организира на 13 април 2018 година в София. В рамките на Българското председателство ще завърши разискването по плана на изводи на Съвета по отношение на „ Единна европейска система за ръководство на железопътното придвижване “, които ще бъдат показани за приемане от Съвета на министрите на превоза.

В региона на морския превоз, след представянето на предлагането за Директива от Европейската комисия за пристанищните приемни уреди, планувано в края на 2017 година, ще стартира и работата по него в границите на Работна група „ Морски превоз “. По време на Българското председателство, страната ни ще бъде хазаин на обичайното събитие „ Европейски морски ден “, което ще се организира в Бургас от 31 май до 1 юни 2018 година и на Европейска конференция по въпросите на морската политика в интервала 3-5 май 2018 година във Варна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР