Принцеса Анджелина била най-голямата дъщеря на индианския вожд Сиатъл, на

...
Принцеса Анджелина била най-голямата дъщеря на индианския вожд Сиатъл, на
Коментари Харесай

Историята на принцеса Анджелина, дъщерята на вожда Сиатъл

Принцеса Анджелина била най-голямата щерка на индианския водач Сиатъл, на чието име е кръстен и американския щат. Историята на гордата индианка става известна след оповестени фотоси на фонографа Едуард Къртинс.

За да снима старицата с набръчкано лице, той ѝ заплаща 1 $, а тогава не подозирал, че фотографиите му ще имат историческа стойност. Пред обектива стояла принцеса Анжджелина, дъщерята на известния водач Сиатъл.

Нейното рождено име било Кикисобла, само че когато една от заселниците – Катрин Мейнард, се срещнала с нея, ѝ споделила, че не може толкоз красиво момиче да носи такова грозно име и почнала да я назовава Андежлина.

При появяването на първите заселници по западното крайбрежие на Съединени американски щати, индианският водач Сиатъл ги посрещнал отзивчиво и се опитал да се сближи с тях.

Но макар напъните му, през 1855 година издаването на Пойнт-Елиътския контракт принуждава всички индианци да изоставен домовете си и да се заселят в резервати.

Тогава Анджелина била на 35 години и взема решение да се опълчи на решението. Тя бяга, преди да бъде отведена в резерват, и си построява дребна дървена къщурка с аспект към океана.

Започнала да плете кошници, които продавала на локален търговец, и да пере бельото на белите заселниците, с което изкарвала задоволително, с цел да се устоя.

До края на живота си обаче тя пазела в загадка обстоятелството, че е щерка на вожда, който преди е владеел тези земи. С напредването на възрастта развила артрит, само че не спряла работа.

 Принцеса Анджелина Снимка: wikipedia

Сприятелила се с локалните, а някои от тях даже я канели на посетители. Анджелина обичала да се разхожда из града, подпряна на бастунчето си.

Децата постоянно ѝ се подигравали за външния тип и шеговито я наричали принцеса, без да подозират, че тя в действителност е такава. Индианката умира на 29 май 1896 година, а нейните другари се постарават да има почтено заравяне.

Тялото на наследничката на вожда на Сиатъл е положено на Капитолийския рид, а откакто излиза наяве коя е била тя, на гроба ѝ се слага мемориална плоча.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР