Приключва почти 300 000-левовият ремонт на многострадалната къща музей на

...
Приключва почти 300 000-левовият ремонт на многострадалната къща музей на
Коментари Харесай

С 300 000 лв. възстановиха дома на Смирненски

Приключва съвсем 300 000-левовият ремонт на многострадалната къща музей на поета Христо Смирненски в тогавашния софийски квартал „ Ючбунар “, която от 2004 година бе затворена и тънеше в съсипия. Това заяви пред „ Монитор “ шефът на Националния книжовен музей Атанас Капралов, уточнявайки, че ремонтът е почнал в края на предходната година и остава експонатите да заемат местата си и да се подреди дворът, с цел да се възвърне обектът в цялостния му тип.

Това ще стане най-вероятно следващата година. Добрата вест за тези, които се интересуват от живота на видните ни създатели, основали лицето на родната просвета, идва малко откакто от Министерството на културата потвърдиха, че Столична община ще се включи с 1,285 млн. лева в търг на 27 септември за придобиване на дома на Яворов на столичната ул. „ Раковски “ 136.

„ За къщата на Христо Смирненски ние кандидатствахме за субсидиране по стратегия „ Консервация и реституция на недвижими културни полезности “ и Министерството на културата ни отпусна 287 000 лева по този план “, изясни Капралов. Към свършек върви и оборудването на залата за креативен срещи, изложения и други събития на адреса на поета. „ Къщата на Смирненски на ул. „ Овче поле “ 116 беше огромен проблем, от 30 години въобще не бе ремонтирана. За прочут интервал тя е била към общината, а от 2012 година е актувана като обществена държавна благосъстоятелност. Оттогава започнаха подготвителните интервенции за спасяването й “, сподели Капралов.

Когато преди 2 години той става шеф на НЛМ, осъзнава изцяло мащабите на публичната непоносимост

към немарливото отношение към парцела на създателя на „ Жълтата гостенка “ и взема решение, че би трябвало да се работи стремително. След диалози с министър Боил Банов и други виновни фактори нещата най-накрая стартират да се случват по най-бързия метод. Главен организатор на обновената къща музей на Смирненски ще бъде писателката Елена Алекова.

На своя сесия Столичният общински съвет пък предходната седмица гласоподава решение, обвързвано с приемането на подаяние за възобновяване на софийския дом на Райна Княгиня на ул. „ Софроний Врачански “ 119 и превръщането й в музей на акушерското дело. Дарението е в размер на 400 000 лева, заяви ръководителят на СОС Малина Едрева. То е направено от Института на свободните откриватели „ Хистореон “, сплотяващ персони с българско съзнание от Северна Македония, Татарстан, Кавказ, Чувашия и други Дълго време къщата е била предоставяна като общинско жилище на нуждаещи се и е в окаяно положение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР