Приключи заключителната част от Международната конференция на тема Обмяна на

...
Приключи заключителната част от Международната конференция на тема Обмяна на
Коментари Харесай

Прокурори от Румъния представиха опита си в борбата с киберпрестъпления

Приключи заключителната част от Международната конференция на тематика „ Обмяна на опит и положителни практики за противопоставяне на транснационалната престъпност, киберпрестъпността и изпирането на пари “, на която Прокуратурата на Република България е хазаин. Форумът се организира в гр. Бургас в интервала 30.05-01.06.2023 година, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Българската страна бе показана от основния прокурор Иван Гешев, заместител основния прокурор Десислава Пиронева, представителя на основния прокурор Сийка Милева, Цветомир Йосифов, завеждащ отдел „ Международен “ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), прокурор Сава Петров от ВКП, апелативния прокурор на Бургас Любомир Петров, заместник-апелативния прокурор на Бургас Валентина Маджарова, представители на Главна дирекция “Гранична полиция ” – Министерство на вътрешните работи, както и на Групово дело „ Пожарна и спешна сигурност “.

В тридневния конгрес участваха представители на прокурорски институции от Украйна, Молдова, Турция, Азербайджан, Литва, Румъния, на Департамента по енергетика на Съединени американски щати.

В третия ден от конференцията прокурори от Румъния показаха локалната законодателна рамка в региона на киберпрестъпленията и трансграничната престъпност, както и спецификите на румънската правоохранителна система в региона на трафика на опиати и закононарушенията в онлайн среда.

Заедно с основния прокурор Иван Гешев участниците обърнаха особено внимание и трендовете в региона на интернационалното съдействие и провокациите пред националните системи за справяне с трансграничната престъпност. Акцент бе подложен върху няколко вида закононарушения, с които страните от Източна Европа и Централна Азия се борят дружно. Сред тях бяха противодействието на половата употреба на деца във виртуалното пространство, военните закононарушения, в подтекста на войната в Украйна, трафика на мигранти, закононарушенията в цифрова среда, незаконния трансграничен трафик на радиоактивни и нуклеарни материали и други

„ Винаги е наслада за мен да вземам участие в сходни формати, защото всякога узнавам нещо ново. Ние сме сътрудници, само че към този момент сме и другари. Нека работим дружно в битката с трансграничната престъпност! “, съобщи прокурор Цветомир Йосифов.

Форумът имаше и практическа част, в която бе показана мобилна инсталация, предоставена на Главна дирекция „ Гранична полиция “ - Министерство на вътрешните работи от Департамента по енергетика на Съединени американски щати в битката с нерегламентирания трансграничен трафик на радиоактивни и нуклеарни материали по силата на подписан сред двете страни меморандум за съдействие.

„ Достиженията на българските служби за сигурност в лицето на Главна дирекция „ Гранична полиция “, ОДМВР, „ Пожарна и спешна сигурност “, Агенция за нуклеарно контролиране, Районна здравна ревизия, работейки в синхрон, минимизират риска от трансграничния трафик на нуклеарни материали и по този метод, доколкото България е външна граница, опазват живота и здравето на европейските жители. Постигането на този синхрон е причина за справяне и с останалите закононарушения “, съобщи апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, който бе и модератор на последния панел от конференцията.

Той заключи заключенията от форума: „ Престъпността доста от дълго време не е местна. Наблюдаваната в международен мащаб цифровизация докара до това престъпността да няма каквото и да е ограничаване – териториално, етническо, социално-икономическо, културно-религиозно, възрастово, субкултурно и други Ето за какво тесният действен продан на информация и положителни практики сред представителите на правоохранителните органи в интернационален проект е единствената опция за дейно откриване и наказване на трансграничната престъпност, изключително когато става дума за изпиране на пари и киберпрестъпления “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР