Приетите от Народното събрание на 11 февруари 2021 г. промени

...
Приетите от Народното събрание на 11 февруари 2021 г. промени
Коментари Харесай

Веригите:Промените за конкуренцията вредят на бизнеса

Приетите от Народното събрание на 11 февруари 2021 година промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), с които в българското законодателство се транспонира директивата на Европейски Съюз за нелоялните търговски практики, мощно надвишават нейния обсег и ще навредят на стопанската система на страната. С измененията в закона се постановат спомагателни безспорни и условни ограничавания и забрани, без авансово да бъде направена оценка на тяхното влияние и без ясни и съответни претекстове. Тези рестрикции ще затруднят всички участници по веригата на доставки освен в бранша на храните - търговски вериги, фермери и преработватели, ще лимитират свободата на договаряне и ще слагат в неравностойно състояние доста български компании по отношение на съперници в други европейски страни, където директивата е транспонирана съответно.

Примери за такива текстове са: възбраната на извънредните доставки, която ще навреди на доста български производители и даже може да докара до фалити; неразбираемите правила за преустановяване на контракти, в резултат на които до пазара биха могли да стигнат артикули с недобро качество, опаковки и етикетиране, както и условното ограничение на шерването на логистични разноски, което ще докара до затормозяване на механизма на доставките, до административно натоварване на доставчиците и по този начин до растеж на цените. Тези промени в Закон за защита на конкуренцията ще обиден освен работата на комерсиалните вериги, само че и на преработвателите, които са в позиция на покупател по отношение на фермерите.

Във връзка с признатите промени в Закон за защита на конкуренцията, изпълнителният шеф на Сдружението за съвременна търговия Йордан Матеев съобщи: „ За страдание, с измененията в Закон за защита на конкуренцията се вкарват нелогични и голословни забрани и ограничавания, с които страната вместо да поддържа развиването на българския бизнес и на българските производители и преработватели ги слага в дискриминирано състояние по отношение на сътрудниците им от Европейски Съюз. Под благовидния претекст за битка с нелоялните търговски практики се лимитира свободата на договаряне и се отхвърлят одобрени и работещи бизнес практики, които са от изгода за всички участници по веригата на доставки на храни. “

Забраната за извънредни доставки може да докара до банкрути

Според признатите промени в Закон за защита на конкуренцията, без каквито и да е претекстове се не разрешават извънредните доставки на храни и селскостопански артикули без да се регистрира фактът, че договорите, които плануват ексклузивитет, могат да са потребни за конкуренцията на пазара като обезпечават канали за дистрибуция и доставка и понижават разноските за произвеждане. Подобни контракти подкрепят по-малки производители да развият производството – да вземем за пример за производството на по този начин неречените „ частни марки “, а ексклузивността касае единствено съответна рецептура, с което не се нарушават нечии права за работа, тъй че да отговорят на потребностите на пазара, и съставляват естествена комерсиална процедура по света в редица браншове, която сама по себе си не заплашва конкуренцията.

В страните с развита и конкурентна пазарна стопанска система огромни ритейлъри разпореждат на производители на храни да създават артикули с тяхна марка и/или рецептура. С навлизането на огромните интернационалните вериги от бранша на модерната търговия тази процедура бързо беше въведена и в България. Благодарение на това стотици български производители получиха ноу-хау за произвеждане на храни и пакетирането им по модерни условия, експертиза за оптимизация на индустриалните процеси и уплътняване на потенциала и най-много дълготрайна сигурност на доставките и заплащанията.

Със възбраната на извънредните доставки, доста от тях могат да изгубят договорите и сигурността за бизнеса си, защото производството на продуктите от лична марка може да бъде предоставено на производители въпреки това от Европейски Съюз, където извънредните доставки не са неразрешени. Така една мандра, която създава млечни артикули под бранд на верига, доста по-трудно ще покрива вложенията си за покупка на животни, техника или земя за пасища вследствие на което би могла да банкрутира.

Друг аспект на извънредните доставки е ангажиментът за изкупуване на продукция. През последните години в границите на подобен вид контракти огромни търговски вериги помогнаха на доста български производители на храни да се сертифицират по интернационалните стандарти, като Global G.A.P. да вземем за пример, предоставиха им експертна помощ за понижаване на пестицидите в производството и подписаха дълготрайни контракти за изкупуване на цялата земеделска продукция. Промените в Закон за защита на конкуренцията не разрешават тази процедура у нас и в резултат на това доста производители ще изгубят тази непоклатимост и няма да могат да разчитат на сигурни доходи, с които да покриват аренда на земя, възможни заеми за покупка на машини или други вложения в производството си.

Със възбраната за извънредните доставки, набедени от българския законодател за нелоялна комерсиална процедура, на процедура се подтикват купувачите да не подписват такива контракти с български производители и да работят с компании от други страни в Европейски Съюз, където директивата е транспонирана непосредствено без спомагателни усложнения за участниците по веригата за доставки на храни. Така българската страна слага българските производители в неравностойно състояние по отношение на техни съперници.

Забраната за неотложно преустановяване на контракти де факто ще навреди на българските производители

Приетите промени в Закон за защита на конкуренцията на процедура не разрешават прекратяването на контракт сред покупател и снабдител, даже и в обстановки, когато това е планувано в контракта или е по виновност на доставчика. Според закона е належащо на доставчика да се даде „ рационален период, който да е задоволителен да покрие капиталовите си разноски и да е съгласуван с връзките сред страните, връзките в бранша и други. “. С този текст се вкарват извънредно субективни и отворени за пояснение критерии за оценка като основателност на аргументите за преустановяване на контракта - какви капиталови разноски са съответстващи, по какъв начин се преценя смисъла на досегашните връзки сред страните и тези в бранша и неразбираемото разбиране „ и други “, което на процедура прави невероятно преустановяване на контракта неотложно или в ясно избран период.

Така се основава неуместната обстановка, в която в случай че по един контракт бъдат доставени артикули с качество, опаковка или количество, които не дават отговор на неговите условия, купувачът да не може да го приключи навреме, а това от своя страна основава доста съществени предпоставки до българските консуматори да доближат артикули с недобро качество, опаковки и етикетиране. Регулацията може да подтиква търговците да доставят повече храни от други страни, в които няма сходни ограничавания, а това ще навреди още веднъж - с изключение на на потребителите - и на българските производители.

Ограниченията на шерването на логистични разноски ще затормози механизма на доставки

Промените в Закон за защита на конкуренцията вкарват и условна възбрана за възнаграждение от страна на доставчиците на транспортни и/или логистични разноски на купувача, в случай че това не е контрактувано авансово. Това значи, че в случай че покупател и снабдител са сключили между тях рамков контракт, в който не са планувани логистични услуги, тъй като все още доставчикът няма потребност от тях, той не би могъл да получи такива в действен порядък от купувача в случаи на механически усложнения, непълен логистичен потенциал и по този начин нататък.

В същото време комерсиалните вериги и преработвателите биха могли елементарно да дават такива услуги, защото са вложили обилни средства в обезпечаването на логистика и превоз на предлаганите от тях артикули. Това включва създаване на големи логистични бази, оборудвани с високотехнологични уреди, хладилни съоръжения, системи за подбиране и товарене, в това число и създаване на подобаващ програмен продукт. Сключват се контракти с транспортни компании, като в доста от случаите се касае за профилиран превоз, с цел да не се нарушават температурните условия.

Според новото ограничаване, с цел да се възползват от тези транспортни и логистични услуги, доставчиците ще би трябвало авансово да подписват контракт за тях, а това лишава време и би лимитирало опциите за реакция при нужда от незабавна доставка или от превоз на артикули с къс период на валидност. Така новата възбрана ще затормози и затрудни търговията на дребно, тъй като става дума за хиляди доставки и преводи и подписването на многочислени контракти ще докара до забавяния и до административно натоварване на доставчиците. В Директивата на Европейски Съюз за нелоялни търговски практики не участва сходна възбрана, само че тя е въведена в българското законодателство още веднъж без разбор и разискване.

Неясните текстове в закона дават благоприятни условия за административен произвол

Директивата на Европейски Съюз за нелоялните търговски практики съставлява значително отклонения от правилото на независимост на договаряне, защото постанова строги правила в връзките сред купувачи и снабдители. Именно по тази причина в нея всички критерии за оценка са дефинирани точно и ясно. В същото време, в признатите промени в Закон за защита на конкуренцията при формулирането на редица текстове се употребяват извънредно субективни и отворени за пояснение понятия като „ рационален период, който да е задоволителен “ или „ съгласуван с връзките сред страните, връзките в бранша и други. “

Включването на сходни неразбираеми критерии, съставлява риск за бизнес средата и може да докара до административен произвол при установяването на нелоялни търговски практики и налагане на наказания. Всяко ограничаване на конституционно обезпечената свободна стопанска самодейност и свободата на договаряне, като нейна съответна демонстрация, следва да бъде пределно ясно и изчерпателно дефинирано. Неяснотите в текстовете на признатия закон ускоряват заплахата от свободно интерпретиране на текстовете, а от тук и за незаслужено и субективно използване на Закон за защита на конкуренцията, което може в това число и да заплаши запазването на даден бизнес.

Удължаването на мандата на Комисия за защита на конкуренцията опонира на съществени правила на правото

Значим проблем в новите текстове в Закон за защита на конкуренцията е и удължаването на периода на мандата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). С измененията се удължава мандатът на актуалната комисия преди той да е изминал, което е в несъгласие от една страна с духа на измененията в Закон за защита на конкуренцията във връзка с мандата от 2015 година и от друга с основополагащия принцип на правото, че със закони се уреждат кардинални положения, а не се вземат решение конюнктурни въпроси. Като цяло, с снадки период съставът на комисията ще има мандат от 7 години - период, който е съпоставим с най-дългите мандати на сходни длъжности в страната и е противоречиво до каква степен би съдействал за по-добрата работа на конкурентния регулатор.

В умозаключение, измененията в Закон за защита на конкуренцията са образец по какъв начин европейски правила се транспонират неточно, доводите и терзанията на бизнеса не се регистрират, а в следствие имаме едни още по-тежки регулации, недосегаема Комисия за защита на конкуренцията с продължен мандат (в чийто мандат видяхме дейности против член на СМТ, които са меко казано прекомерни), безпричинно необятни благоприятни условия и санкции, които могат да унищожат всеки стопански индивид, без значение от размера му и всичко това, съпроводено с опциите да се избира против кого, по кое време и дали да се започва произвеждане.

Проблемът с необятния обсег на нарушаванията, който може да затрупа Комисия за защита на конкуренцията и да докара до действително блокиране на активността, е „ решен “ със свободата на комисията да избира дали и по кое време да започва произвеждане, което може да приключи с изпепеляваща бизнеса на определен “некоректен ” стопански индивид санкция. Създава се действителна опция за административен произвол, стопански рекет и корупция в великански размери, които даже да са единствено теоретична опция би трябвало да се отстранят.

Призоваваме към деликатно вглеждане във всяка смяна отвън указаната в Директивата на Европейски Съюз – в това число и изработването на оценка за влияние според настоящата нормативна уредба у нас и привършване на всички възможни начини за възстановяване на препоръчаните законодателни промени.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР