Придвижването на руски войски по границата с Украйна предизвика опасения

...
Придвижването на руски войски по границата с Украйна предизвика опасения
Коментари Харесай

Каква ще е тактиката за руска инвазия в Украйна и как ще се бранят украинците

Придвижването на съветски войски по границата с Украйна провокира опасения в Киев и Съединени американски щати, че Москва може да обмисля нахлуване против съседа си. Ето някои от въпросите, които поражда сегашната обстановка:

Какво споделят двете страни за заплахата от спор

Русия отхвърля да заплашва който и да било и декларира, че може да разполага войски на своя територия където и когато си пожелае. Тя упрекна Украйна и НАТО, че разпалват напрежение, и позволи, че Киев може да се готви да опита да си върне двете източни украински области, следени от 2014 година от проруски сепаратисти.

Тази седмица съветското външно разузнаване съпостави сегашната обстановка с тази в навечерието на войната през 2008 година, когато съветските войски разгромиха тези на прилежаща Грузия.

Украйна отхвърля да възнамерява сходна атака и споделя, че Русия е струпала по границата й над 92 000 бойци за допустимо нахлуване.

Колко евентуално е съветско навлизане

Ройтерс беседва с над десетина източника, в това число представители на западни разузнавания и руснаци, осведомени с мисленето на Кремъл; съвсем всички те се сплотиха към мнението, че непосредствена инвазия е малко евентуална. По-правдоподобният сюжет съгласно тях е президентът Владимир Путин да употребява достоверна опасност за приложимост на военна мощ, с цел да даде знак, че Русия е сериозна за отбраната на своите " червени линии " по повод Украйна. През последните седмици тя неведнъж съобщи, че не е подготвена да одобри НАТО да доставя Киев с оръжие, нито алиансът да има каквото и да било военно наличие на украинска земя, да не приказваме за опцията Украйна да стане член на Северноатлантическия пакт.

Путин, прибавят същите източници, е ловък в това да изостри дадена рецесия и след това да понижи напрежението - както направи напролет, когато по границата с Украйна бяха струпани над 100 хиляди съветски бойци, които след това се изтеглиха. По този метод той оставя на съперниците на Русия опция единствено да гадаят какви са желанията му и припомня на Запада, че Москва е мощ, с която всеки би трябвало да се преценява.

Ако се стигне до война, каква тъкмо може да е тя

Руските въоръжени сили разполагат с персонален състав от 900 000 души на действителна военна работа, а украинските - с 209 000; това прави предимство от над четири към едно, съгласно Международния институт за стратегически проучвания (МИСИ). Самир Пури, специалист в МИСИ по хибридните войни, обаче сподели, че същинското преимущество на Русия се състои в това, че тя разполага със сили, които към този момент водят война от нейно име в сепаратистката война в Източна Украйна, което й дава опция да се съедини с тях и да разшири зоната под техен надзор. Ако се стигне до по-голяма инвазия, съобщи Пури, тя може да обмисли офанзива от север (от своята територия и от тази на съдружника си Беларус), от изток или от юг (през Крим, който Русия лиши от Украйна през 2014 г.); с офанзива по море против градовете Одеса и Мариупол.

Доколко готова е Украйна да се пази?

Украйна разполага със доста по-силна войска в сравнение с през 2014 година, когато Русия й лиши Крим без пердах. Киев разполага с усъвършенствани противотанкови ракети, доставени от Вашингтон, и може да се възползва от американска разследваща информация. Но по този начин или другояче тя ще се изправи против непостижим за нея съперник - при бойните танкове, да вземем за пример, превъзходството на Русия е повече от трикратно.

" От позиция на Украйна, въпросът е... да се съпротивлява допустимо най-дълго, да се моли Западът да й окаже поддръжка и в един миг да контраатакува ", сподели Матийо Булег, откривател от лондонския мозъчен концерн " Чатъм Хаус ". " Ако Русия предприеме пълномащабна инвазия, това, което остава на Киев, е да води партизански вид война, с цел да направи цената на нахлуването голяма за Русия. "

Какво друго би могло да възпре Москва?

Западът наложи наказания на Русия след завладяването на Крим и може да прибави към тях още мъчителни ограничения, като да вземем за пример й попречи да доставя газ по новопостроения водопровод " Северен поток 2 " към Германия. Ако нахлуе, Путин рискува цялостен раздор в връзките със Запада. Не е ясно доколко НАТО ще се притече на помощ на Украйна - нещо, което по принцип крие доста опасности и за двете страни. Украйна не е член на алианса, само че в случай че той не предприеме нищо, ще стартира да наподобява като организация, която е изгубила смисъла си.

" Това е игра на ръба на риска. И в (централата на) НАТО в Брюксел, и в Москва ще има сметки до каква степен може да доведат стъпките за изостряне на ситуацията. Ако НАТО се разгърне за пердах, руснаците ще възприемат това като необикновено изостряне на ситуацията ", сподели Пури. " Дали (Украйна) ще се трансформира в полесражение, мисля, че е малко евентуално - само че в реалност това е въпросът, поради който е настоящето напрежение сред Русия и НАТО по отношение на Украйна. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР