Придобиването на задлъжнялото ВиК - Димитровград от ВиК - Хасково

...
Придобиването на задлъжнялото ВиК - Димитровград от ВиК - Хасково
Коментари Харесай

ВиК - Хасково купува задлъжнялото с над 1 млн. лв. ВиК - Димитровград

Придобиването на задлъжнялото ВиК - Димитровград от ВиК - Хасково най-сетне е реалност. Приключването на дългогодишните договаряния поставя завършек на процеса по консолидация на водните сдружения в област Хасково. Надеждата е, че по този начин най-накрая ще се пристъпи към предстоящата рационализация на инфраструктурата и услугите за жителите.

Новината за постигнатото съглашение заяви районното министерство. Общото заседание на ВиК - Димитровград одобри решение комерсиалното дружество на сдружението да бъде продадено на ВиК - Хасково, се показва в информацията. До решението се стигна, откакто предишния петък Общинският съвет в Димитровград даде единодушие за договорката.

Съдружници в сдружението са Министерство на районното развиване и благоустройството с 51% и Община Димитровград с 49%. Пазарната стойност на комерсиалното дружество на ВиК - Димитровград е 380 000 лв., а единствено отговорностите му за електрическа енергия доближават съвсем 1 млн. лв..

Според шефа на ВиК - Димитровград инж. Георги Тенчев продажбата е единствената опция за оцеляване на сдружението и опазване на работните места на наетите в него.

От оповестена информация в формалния уеб страницата на община Димитровград излиза наяве, че съгласно проекта за консолидация в бранша ВиК - Хасково би трябвало да е единствен оператор в региона. Досега придобиването се бавеше поради локалната власт, която искаше гаранции, че няма да има шоково повишаване на водата. Кметът на Димитровград Иво Димов настояваше да има диференцирана цена на водата в една територия. Оказа се, че по настоящето законодателство това не може да се случи.

От отрасловото ведомство показват, че консолидацията е единствената опция на ВиК сдруженията да аплайват за европейско финансиране, посредством което да се подмени остарялата водна инфраструктура и да се усъвършенства качеството на предоставяните на потребителите услуги.

Необходимите вложения за ВиК инфраструктурата на територията на област Хасково са в размер на 774 млн. лева Само за Димитровград те са изчислени на 179 млн. лева, излиза наяве от районния общоприет проект, направен по Закона за водите.

Припомняме, че ВиК Холдингът подкрепя ВиК - Хасково със заем от съвсем 2 млн. лева, с цел да се оправи със стряскащите сметки за ток. Почти всички ВиК сдружения изпитват големи усложнения поради скъпия ток, а КЕВР към момента не преглежда подадените бизнес проекти, в които са отразени новите цени на водата. Регионалният министър Гроздан Караджов съобщи на една от първите си конференции, че се обмисля BиK oпepaтopитe дa бъдaт ĸoмпeнcиpaни нa 100% зa пo-cĸъпия тoĸ, ĸoйтo ca плaщaли oт юли дo дeĸeмвpи минaлaтa гoдинa, ĸaтo зa тoвa щe ca нeoбxoдими oĸoлo 70 млн. лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР