Причина за трагедията в Баренцово море не би била грешка

...
Причина за трагедията в Баренцово море не би била грешка
Коментари Харесай

Руски експерти: Трагедията с подводницата не е грешка на екипажа

Причина за нещастието в Баренцово море не би била неточност на екипажа, настояват специалисти пред съветския „ Известия “ във връзка случая с подводницата на Северния флот от 1 юли, при който починаха 14 офицери от военно-морския флот.

Двама от тях са носители на званието „ Герой на Русия “, а 7 – капитани първи сан, уточни президентът Владимир Путин по време на срещата си с министъра на защитата. По негово предписание Сергей Шойгу незабавно излетя за Североморск, с цел да провежда следствието. Сформирана е комисия, която да откри аргументите за пожара. Заради нещастието Путин анулира плануваното за 2 юли вечерта присъединяване във форума „ Реките на Русия “ в Тверская област и изиска от Шойгу подробно следствие.

„ Това не е елементарен съд, а научно-изследователски уред с високо професионален екипаж. Това е огромна загуба за флота и въобще за армията “, акцентира президентът.

Инцидентът е от 1 юли, само че министерството на защитата заяви за него едвам на идващия ден. Според данните на военното ведомство, нещастието е станала в съветските териториални води на Баренцово море. В момента корабът се намира във военно-морската база в Североморск. Научно-изследователската подводница е провеждала батиметрични измервания /подводният еквивалент на топографията/ - действия по проучвания на морското дъно, теченията и дълбочината. Техните резултати се употребяват основно за обезпечаване на повърхностната и подводната навигация, само че имат и необятно научно приложение.

Вечерта на 2 юли задграничните медии се позоваха на Норвежката организация за радиационна и нуклеарна сигурност, и оповестиха, че съветските управляващи са уведомили норвежката страна за гърмеж на газ на подводница в региона на Баренцово море. Но в съветското министерство на защитата опровергаха това, като обявиха, че до норвежката страна не са изпращани никакви уведомления за съветския научно-изследователски дълбоководен уред.

Произшествието в Баренцово море провокира редица въпроси измежду специалистите. Борбата за оцеляване е едно от главните посоки в подготовката на хидронавтите и е невероятно да се повярва, че те биха могли да създадат неточност, споделя военният историк Дмитрий Болтенков. „ От самото начало тях ги учат, че под водата могат да разчитат само на себе си. Те са обучавани за това, че при изключителна обстановка никой няма да се яви на помощ – в такива условия даже и космонавтите не работят. Всеки член на екипажа непрекъснато е с дихателен уред, подводницата е оборудвана със специфична система за подаване на въздух “, разяснява той.

В същото време от министерството на защитата обявиха, че моряците са починали от отравяне с изгорели газове. Тайната остава на дъното на морето, следствието е засекретено.

Според специалистите, нещастието е допустимо да се е случила на атомната дълбоководна станция АС-12 „ Лошарик “ – една от най-засекретените военно-морски разработки на Русия . Официално за нейното битие преди не се загатваше. Единственото знае се, че вътрешният корпус на апарата се състои от взаимно-съединени титанови сферични отсеци, оттова е и названието. Експертите допускат, че „ Лошарик “ може да се потапя на дълбочина от няколко километра.

АС-12 е способна да извършва необятен кръг от задания – както научно-изследователски, по този начин и военни. Счита се, че със съществуващите в този момент средства е невероятно този транспортен съд да бъде открит. Апаратът е благосъстоятелност на Главното ръководство на дълбоководните проучвания при Министерството на защитата – конструкция, подчинена директно на управлението на военното ведомство, прецизира основният редактор на портала MilitaryRussia Дмитрий Корнев.

„ Според спомените на ветерани от дълбоководния флот, специфичност на атомните дълбоководни станции са невижданите ограничения за сигурност. Техните екипажи се комплектоват единствено от офицери, най-хубавите подводничари, обучавани в Ленинград. Офицерите не живеели в подводницата, тя е била обслужвана от механически екипаж. Подводничарите дошли директно преди отплаването. Поради това не е имало нито една повреда с сходни апарати в Съюз на съветските социалистически републики и в Русия. Съдейки по всичко, това е първата спешна обстановка “, твърди Корнев.

В. „ Коммерсантъ “ обаче опровергава това изказване и изброява 8 смъртоносни случая. Първият е от 15-16 декември 1952 година с дизело-електрическата подводница С-117, готвеща се за учения в състава на Тихоокеанския флот и аварирала в Японско море. Причината и мястото, където е потънала, досега са незнайни. Всички 58 души на борда са починали.

На 27 януари 1961 година в Баренцово море аварира дизеловата подводница С-80. Два часа след началото на автобуса пропада връзката с нея, всички 68 души на борда намират гибелта си. На 11 януари 1962 година дизеловата подводница Б-37 избухва в региона на военно-морската база на Северния флот в град Полярний, гърмежът лишава живота на 122 души.

На 8 септември 1967 година избухва пожар на първата руска атомна подводница К-3 „ Лениниски комсомол “. Това става при завръщането й под вода от бойна работа в Средиземно море. Загиват 39 членове на екипажа, избавени са 65 души.

На 8 март 1968 година по време на бойна работа близо до Хавайските острови потъва дизело-електрическата ракетна подводница К-129 от състава на Тихоокеанския флот. Точната причина за злополуката не е открита. Всички 98 души на борда умират.

На 12 април 1970 година на борда на подводницата К-8 избухва мощен пожар, тя потъва на дълбочина 4 000 метра. Част от екипажа съумява да се качи на пристигналия на помощ транспортен съд „ Касимов “. Смъртта си намират 52 от моряците, 73 са избавените.

На 7 април 1989 година подводницата К-278 „ Комсомолец “ потъва при завръщането си от бойна работа в Норвежко море в региона на остров Медвежий. В два отсека поражда пожар, който унищожава система от цистерни, умират 42 души, 27 са избавени.

На 12 август 2000 година по време на военно-морски учения на Северния флот в Баренцово море потъва атомният подводен ракетоносач „ Курск “. Всички 118 члена на екипажа умират. Дълго време повода за злополуката остава незнайна. През юли 2002 година генералната прокуратура на Русия открива, че причина за повредата е гърмеж на образователно торпедо, повлякъл детонациите и в останалите торпеда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР