Приблизително трима от всеки пет работници в Европейския съюз се

...
Приблизително трима от всеки пет работници в Европейския съюз се
Коментари Харесай

Заради работа: Всеки втори българин има болки в гърба, шията, раменете или крайниците

Приблизително трима от всеки пет служащи в Европейския съюз се оплакват от мускулно-скелетни разстройства (МСС) в следствие от работа. Работодателите и националните бюджети губят милиарди болнични заради болести, свързани с тях.

Това сочат изследвания, извършени в страните членки съгласно отчет, оповестен от Европейската организация за сигурност и здраве при работа, оповестяват от ИА „ Главна ревизия по труда “.
Това обаче не постоянно е обвързвано с промени на гръбначния дирек. Лекари предизвестиха, че ранната диагностика е от извънредно значимо значение за лекуването на гръбначните изкривявания.
Мускулно-скелетни разстройства засягат гърба, шията, раменете, горните и долните крака. В отчета се отбелязва, че 43 на 100 от работещите се оплакват от болки в гърба, при 41 на 100 от интервюираните се срещат мускулни болки в раменете, врата и горните крака, а мускулните болки в долните крака засягат 29 на 100 от работещите.

Специално за България се показва, че 54% от работещите страдат от едно или повече мускулно-скелетни разстройства.

Мускулно-скелетните разстройства могат да бъдат в следствие освен на разнообразни физически фактори на работната среда, само че и на организационни и психосоциални. Това ги прави типични за всяко работно място – както в производството, по този начин и в офиса, а болесттите, свързани с тях, едни от най-често срещаните вследствие на труда.

Част от ограниченията, с които може да бъдат преодолени мускулно-скелетните разстройства вследствие на неправилната работна поза, еднообразните придвижвания, местенето на тежки товари, уморителните и мъчителни положения на тялото и други, са по-голямата ротация на дилемите, повече постоянни почивки за хора, работещи на неуместни работни позиции, обезпечаване на ергономично съоръжение, потребление на уместно съоръжение за осъществяване на дейностите по покачване или пренасяне на тежки товари и други

Подходящи ограничения могат да бъдат набелязани и посредством потреблението на онлайн инструментите за интерактивна оценка на риска. Достъпните на български език принадлежности са за над 40 стопански действия.

Най-често страдат работещите в строителството, земеделие, водоснабдяване, горско стопанство и лов на риба. Разпространението на МСС е над междинното и измежду работещите в областта на опазването на здравето и обществените действия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР