Замърсяването с азотен диоксид (NO2) в София продължава да бъде

...
Замърсяването с азотен диоксид (NO2) в София продължава да бъде
Коментари Харесай

Замърсяването с азотен диоксид в София продължава да бъде повсеместно

Замърсяването с азотен диоксид (NO2) в София продължава да бъде навсякъде и много над формалните стойности, оповестени от институциите, демонстрират нови целогодишни измервания на Екологично съдружие „ За Земята “. При това концентрациите са се нараснали по отношение на миналата година .

Подробните данни са изложени за първи път в нов отчет на организацията . Притеснително е, че казусът продължава да бъде изцяло прикрит за автоматизираната система за премерване на Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС), макар няколкогодишните старания да се увеличи осведомеността на жителите и институциите по въпроса. Несъответствието произтича от неправилното разполагане на формалните измервателни станции, демонстрира анализът.

Няма станция, няма проблем

Още през 2021 година с без значение премерване с дифузионни тръби от „ За Земята “ демонстрираха съществуването на замърсяване на въздуха в София на доста местоположения . За да се ревизира дали казусът продължава, специалисти на организацията направиха целогодишно премерване по същия способ в 27 точки в града през 2022 година

В 25 от тях бяха регистрирани средногодишни стойности над законовата норма от 40 µg/m³ . Нещо повече – във всички 20 точки, в които се случваха измерванията и през двете години, се следи нарастване на концентрациите през 2022 по отношение на 2021 година

Това значи, че замърсяването с NO2 в София е действителен и непрекъснат проблем . При това освен в центъра на града. Най-високи стойности са регистрирани на точки по някои от основните транспортни артерии на града. Сред тях са бул. Александър Малинов със средногодишни равнища на азотен диоксид с над 60% над нормите, бул. Ситняково, пл. Сточна гара, бул. Никола Мушанов и други.

В София още веднъж няма да има вода: Кога и къде?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР